Sudan'da tansiyon giderek yükseliyor

Sudan Komünist Partisi halkı mahalleleri ve yerleşim alanlarını korumaya ve ayrıca dünya halklarını, demokratik ve komünist güçleri Sudan halkının mücadelesiyle dayanışmayı yükseltmeye ve düşman güçleri dizginleme çağrısı yaptı.

Sudan'da tansiyon giderek yükseliyor

Sudan ordusu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (RFS) birbirleriyle savaşmaya başladı. Çatışmanın nedeni, paramiliterlerin orduya entegre edilmesi konusundaki anlaşmazlıklarda yatıyor. Sudan Komünist Partisi, her iki tarafın da iktidarı sivil güçlere devretmemek için bir neden olarak kullanılabilecek şekilde silahlı çatışmayı tırmandırmaya çalıştığını kaydetti.

Sudan ordusu ile paramiliter RSF arasındaki gerilim, özerk RSF’nin ordunun komuta zincirine entegrasyonu konusundaki anlaşmazlıkların ardından 15 Nisan Cumartesi sabahı silahlı çatışmalara dönüştü. Entegrasyon konusu, Sudan’ın iktidardaki cuntasının sağcı sivil güçlerle iktidarı paylaşmak üzere imzalayacağı bir anlaşmanın önemli bir yönü. Sudanlı komünistler, tarafların samimiyetini sorgulayarak önerilen anlaşmayı eleştirdi. Çatışmaların başlamasından birkaç saat önce Peoples Dispatch’a konuşan Sudan Komünist Partisi’nin Dış İlişkiler Sekreteri Saleh Mahmoud, “Güçlerin, ordunun ve RSF’nin silahlı çatışmayı tırmandırmakta karşılıklı çıkarları var, böylece bu gücün sivil güçlere teslim edilmemesi için bir gerekçe olarak kullanıldı.” dedi.

Sudan Silahlı Kuvvetleri’ne (SAF) göre, hava kuvvetleri cumartesi günü RSF’nin Hartum Eyaletindeki Tiba ve Soba üssüne yönelik saldırılar düzenledi. Sabah saatlerinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresi ve başkent Hartum’daki havalimanı da dahil olmak üzere birçok şehirde yoğun silah sesleri duyuldu.

Daha önce, iktidardaki askeri cuntanın başkan yardımcısı General Mohamed Hamdan Dagalo, namı diğer Hemeti liderliğindeki RSF, cuntanın başkanı ve genelkurmay başkanı General Abdel Fattah al Burhan’ın oturduğu Başkanlık Sarayı’nın kontrolünü ele geçirdiğini iddia etmişti.

Ancak daha sonra, devam eden çatışmanın ardından SAF, RSF birliklerinin silahlarını geride bıraktıklarını ve yerleşim bölgelerinde saklanmak için başkanlık sarayı alanından kaçtıklarını iddia etti. Ordu, vatandaşları evde kalmaya çağırdı. RSF ayrıca Hartum’daki ve Kuzey Kordofan eyaletindeki Hartum’un 400 km güneybatısındaki El-Obeid’deki havalimanlarının kontrolünü ele geçirdiğini iddia etmişti. Ayrıca Hartum’un 200 km kuzeyinde, Mısır sınırındaki Kuzey Eyaletindeki Merowe’deki askeri hava üssünün kontrolünü ele geçirdi.

Hemeti, BAE tarafından desteklenirken, bu iç mücadelede Burhan’ın yanında yer aldığı söylenen Mısır’ın bu hava üssünde uçakları olduğu ve burayı çok önemli bir altyapı haline getirdiği bildiriliyor.

Bu gelişmelerden sonra, Sudan Komünist Partisi halkı mahalleleri ve yerleşim alanlarını korumaya ve ayrıca dünya halklarını, demokratik ve komünist güçleri Sudan halkının mücadelesiyle dayanışmayı yükseltmeye ve düşman güçleri dizginleme çağrısı yaptı.