Suudi Arabistan Husilerle görüştü

Suudi Arabistan, İran destekli hükümet temsilcileriyle Yemen hakkında görüştü.

Suudi Arabistan Husilerle görüştü

Suudi Arabistan, İran destekli hükümet temsilcilerinin barış görüşmeleri için krallığı ziyaret etmesinin ardından dün Yemen’de iktidardaki Husi hareketiyle yapılan müzakerelerden “olumlu sonuçlar” alındığını açıkladı ancak Riyad görüşmelere ilişkin çok az ayrıntı verdi.

Husilerle krallıkta şimdiye kadar yapılan en üst düzey kamu müzakerelerini temsil eden beş günlük görüşmeler, Suudi Arabistan’ın Arap dünyasının en yoksul ülkesine karşı yürüttüğü uzun savaşı sona erdirmeyi amaçlayan görüşmelerin bir parçasıydı.

Bu çatışma, Suudi Arabistan’ın bu yılın başlarında Çin’in arabuluculuğunda yapılan görüşmelerin ardından yumuşama sağladığı uzun süreli bölgesel rakibi İran ile arasındaki daha geniş çaplı bir vekâlet savaşına dönüşmüş durumda.

“MEMNUNİYETLE KARŞILADIK”

Suudi Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada “Yemen’de barış yolunu destekleyecek bir yol haritasına ulaşılmasına yönelik ciddi görüşmelerin olumlu sonuçlarını memnuniyetle karşıladığını” ifade etti.

Krallık, Yemen ve kardeş halkının yanında durmaya devam etmekte ve … Yemenli tarafları Birleşmiş Milletler gözetiminde Yemen’de kapsamlı ve kalıcı bir siyasi çözüme ulaşmak için müzakere masasına oturmaya teşvik etmektedir.

Husi heyeti Suudi Savunma Bakanı Prens Halid bin Salman ile görüştü ve Salman “Krallığın Yemen’e desteğini vurguladı ve kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşmak için tüm taraflar arasında diyaloğu teşvik etme taahhüdümüzü teyit etti” dedi.

“KAPSAMLI TOPLANTILAR YAPTIK”

Husilerin baş müzakerecisi Muhammed Abdülselam ise “Suudi tarafıyla anlaşmazlıkların üstesinden gelmek için bazı seçenekleri ve alternatifleri tartıştığımız kapsamlı toplantılar yaptık” dedi.

Yemen’deki savaş 2014 yılında Husilerin Sanaa’yı ve ülkenin kuzeyinin büyük bölümünü ele geçirmesiyle başladı. Bu durum Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri koalisyonu aylar sonra müdahaleye sevk etti ve çatışma daha sonra Riyad ile Husilerin başlıca destekçisi Tahran arasında bir vekâlet çatışmasına dönüştü.

Çatışmalar 150.000’den fazla insanın ölümüne neden oldu ve bunun sonucunda ortaya çıkan insani felaket on binlerce insanın daha hayatına mal oldu.