TKH, TEKEL fabrikalarını tekrar açacak

"Türkiye’nin en önemli ve büyük kamu kurumlarından bir tanesi olan TEKEL’in tüm kurumlarının özelleştirilmesi AKP iktidarının bu ülkeye yaptığı en büyük ihanetlerden bir tanesi olarak geçmiştir."

TKH, TEKEL fabrikalarını tekrar açacak

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) çarpıcı bir TEKEL videosu yayınladı. TKH Genel Başkanı Aysel Tekerek’in yurttaşlara seslendiği videoda, “Yerli ve yabancı sermayedarların TEKEL üzerindeki egemenliğine son vereceğiz. TEKEL’in fabrikalarını, işletmelerini yeniden açacağız. Bu ülke köylüsüyle, işçisiyle tüm emekçileriyle kalkınacak.” denildi.

Videoda şu ifadeler yer aldı;

“Türkiye’nin en önemli ve büyük kamu kurumlarından bir tanesi olan TEKEL’in tüm kurumlarının özelleştirilmesi AKP iktidarının bu ülkeye yaptığı en büyük ihanetlerden bir tanesi olarak geçmiştir.

Bugün İstanbul Paşabahçe’deyiz. Bundan yıllar önce bulunduğumuz alanda Tekel’in içki fabrikası bulunmaktaydı. TEKEL’in içki fabrikaları 2004’te Mey İçki’ye devredildi. Mey İçki, TEKEL’in 17 fabrikası ve çeşitli taşınmazları ile stoklarına 292 milyon dolara sahip oldu. Sonra ABD’li bir şirkete 810 milyon dolara satıldı. Amerikalı şirket Mey İçki’yi 2011’de İngiliz şirketine, 2,1 milyar dolar sattı. 2004 yılında 292 milyon dolara satılan TEKEL’in içki bölümü 7 yıl sonra 2,1 milyar dolara satıldı. Bu rakamlar vurgunun büyüklüğünü ortaya koymaktadır.

Sonra fabrika kapandı. Bu sefer arazisi yerli sermayedarlara, yandaş Torunlar grubuna peşkeş çekildi. Şimdi yerine otel yapılıyor (ya da yapıldı durumuna göre söylemek lazım). Yani yağma ve talanın katmerlisi ile karşı karşıyayız.

Osmanlı’da reji idaresi vardı. İkinci Abdülhamit döneminde başlayan bu uygulama ile yabancı ülkeler tütün, tuz ve alkol fiyatlarını belirler ve onların vergileri toplarlardı. Osmanlı, emperyalist ülkelerin kölesi haline gelmişti.

Şimdi bugün “2. Abdülhamit’in nesli” olduğunu söyleyenler aynı şekilde TEKEL’i 2004 yılından itibaren adım adım Amerikan ve İngiliz tekellerine peşkeş çektiler. Türkiye’yi emperyalist tekellerin boyunduruğuna soktular. Ülkemizdeki üretim gelenekleri yok edildi, tarımsal üretim geriledi, TEKEL işçisi sokağa atılmak istendi, Türkiye aslında daha fazla fakirleşti.

Biz bu boyunduruğu koparıp atacağız. Yerli ve yabancı sermayedarların TEKEL üzerindeki egemenliğine son vereceğiz. TEKEL’in fabrikalarını, işletmelerini yeniden açacağız. Bu ülke köylüsüyle, işçisiyle tüm emekçileriyle kalkınacak.”