12 Ocak 2016: Sultanahmet'te IŞİD katliamı

IŞİD militanı, 28 yaşındaki Nebil Fadli’nin, turist kafilesinin arasına girerek üzerindeki bombayı patlatması sonucunda saldırgan dahil 11 kişi olay günü ölmüş ve 16 kişi de yaralanmıştı.

12 Ocak 2016: Sultanahmet'te IŞİD katliamı

12 Ocak 2016’da İstanbul’da Sultanahmet Meydanı’nda ilk başta Suriye kökenli olduğu açıklanan daha sonra Suudi Arabistanlı olduğu belirlenen, IŞİD militanı, 28 yaşındaki Nebil Fadli’nin, turist kafilesinin arasına girerek üzerindeki bombayı patlatması sonucunda saldırgan dahil 11 kişi olay günü ölmüş ve 16 kişi de yaralanmıştı.

Tedavi altında olan 2 kişi daha hayatlarını 27 Ocak 2016 ve 22 Şubat 2016 tarihinde yitirmişler ve can kaybı toplam 13 kişiye yükselmiştir. Saldırı sonucu ölenlerin tamamı Alman vatandaşıdır. Patlamada yaralanan 14 kişiden 11’inin yabancı uyruklu olduğu belirlenmiştir ve patlamadan sonra dokuz Alman, bir Norveçli ve bir Perulu hastanede tedavi altına alınmıştır.

Saldırının hemen ardından İstanbul ve Ankara başta olmak üzere pek çok ilde yapılan operasyonlarda gözaltına alınan ve saldırıyla ilgilerinin bulunduğu öne sürülen 13 kişi tutuklandı. Saldırıya dair haber yasağı konulmuş, sosyal medyaya kısıtlama getirilmişti. Yasağa ve kısıtlama kararına gerekçe olarak, “Milli güvenlik, kamu düzeni ve kamu güvenliği ile toprak bütünlüğünün korunması” gösterilmiştir. Sultanahmet katliamı 2015 ve 2016 yıllarında Türkiye’nin farklı noktalarında IŞİD ve PKK tarafından düzenlenen onlarca bombalı katliamdan birisi olarak tarihe geçmişti.