Avukatlardan CMK protestosu: Sefaleti kabul etmiyoruz!

İstanbul’da avukatlar, yeni Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ücret tarifesine karşı Bakırköy Adliyesi önünde eylem yaptı. Avukat Kerem Donat “Biz genç avukatlar buna sessiz kalmıyoruz. Sefaleti kabul etmiyoruz” dedi.

Avukatlardan CMK protestosu: Sefaleti kabul etmiyoruz!

Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Görevlendirilen Müdafi ve Vekillere Yapılacak Ödemelere İlişkin 2024 Yılı Tarifesi Resmi Gazete’de yayınlandı. 1 Ocak 2024 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe giren CMK Ücret Tarifesine ortalama yüzde 58 oranında artış yapıldı.

Avukatın Sesi İnisiyatifi’nden avukatlar, yeni belirlenen tarifeyi protesto etmek için İstanbul Bakırköy Adliyesi önünde eylem yaptı.

Eylemde konuşan avukat Kerem Donat “Adalet Bakanlığı, ‘genç meslektaşlarımızın’ yaşadığı sıkıntıları çok iyi bilmesine rağmen bu yıl için kabul edemeyeceğimiz bir tarife açıklamıştır. Bakanlık yayınlanmış olan tarifeyle yurttaşın savunma hakkına da büyük bir darbe vurmuştur. Gelinen noktada tarafımızca verilen hizmet bir kamu hizmetinden ziyade angaryaya dönüşmüştür. Bugün bir soruşturma dosyası için belirlenen ücret 2 bin 292 TL’dir, vergiler düştükten sonra elimize kalan sadece bin 500 TL’dir’ dedi. Avukat Handenur Dayıca “Biz genç avukatlar buna sessiz kalmıyoruz. Sefaleti kabul etmiyoruz. Bu yalnızca avukatların değil bütün yargı sisteminin, halkın, vatandaşların sorunudur. Bu tarife, vatandaşların adil yargılanma hakkının ihlâl edilmesi demektir. Biz avukatız, hak savunucusuyuz, biz hakkımızı almasını biliriz. Tarifenin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne eşitlenmesi gerektiğini, aksi halde gençliğimizin verdiği enerjiyle barışçıl toplantı ve protesto hakkımızı kullanarak güçlü ve etkili eylemlere devam edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.”