Çin, yeni uydusunu uzaya fırlattı

Çin, askeri amaçlı olduğu iddia edilen gizlilik dereceli bir iletişim test uydusunu dün uzaya fırlattı. Uydunun, yüksek hızlı iletişim teknolojisi deneylerinde kullanılacağı belirtiliyor

Çin, yeni uydusunu uzaya fırlattı

Çin, askeri istihbarat amacı taşıdığı iddia edilen gizlilik dereceli bir iletişim test uydusunu dün uzaya gönderdi. Çin haber ajansı Xinhua’nın bildirdiğine göre, uydunun fırlatılması, Haynan Adası’ndaki Vınçang Uzay Aracı Fırlatma Merkezi’nden “Long March-5 Y7” roketiyle gerçekleştirildi.

Yer Sabit Yörünge’deki planlanan konuma yerleştirilen uydunun, “çok bantlı ve yüksek hızlı iletişim teknolojisi deneylerinde kullanılacağı” açıklandı. Fırlatışı gerçekleştiren Çin Havacılık ve Uzay Bilimi ve Teknolojisi Şirketi (CASC), uydunun adının “TJSW-11” olduğunu duyurdu.

“Tongxin”, “jishu” ve “shiyan” sözcüklerinin baş harflerinden oluşan “TJS” uyduları, Çince’de “iletişim”, “teknoloji” ve “test” anlamlarına gelmektedir. Bu uyduların, askeri istihbarat amacıyla bir uydu programı olduğu iddia edilmektedir.

Uydunun işlevi resmi olarak gizli tutulmakla birlikte, erken uyarı, sinyal istihbaratı ve diğer askeri amaçlar için test edildiği ve kullanıldığı tahmin edilmektedir.