DEM Parti'den Tunceli'deki ittifaka tepki geldi TİP ittifaktan ayrıldı

Dört siyasi oluşumun Tunceli'de kurduğu ittifaka DEM Parti'den müdahale geldi.

DEM Parti'den Tunceli'deki ittifaka tepki geldi TİP ittifaktan ayrıldı

Geçtiğimiz günlerde Tunceli’de kurulan ve belediye başkanlığı için aday göstereceğini duyuran ittifaka DEM Parti’den tepki gelmesi üzerine Türkiye İşçi Partisi ittifakta olmayacağını duyurdu.

Tunceli’de Emek Partisi (EMEP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Emek ve Özgürlük Cephesi (EÖC) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP), 31 Mart yerel seçimleri için ittifak kurduklarını açıkladı. İttifakta DEM Parti yer almadı.

Birkaç gün önce ittifak adına bir toplantı yapılırken, kurumlar adına ortak açıklamayı okuyan EMEP İl Başkanı Ergin Tekin, en geniş ittifakı savunduklarını belirterek “Somut olarak Dersim merkez, ilçeler ve bir beldeyi kapsayan ortak program, ortak yönetim ve ortak protokolün en doğru, birleştirici ve demokratik bir ittifak olduğunu savunuyoruz. Bu tutum etrafında birleştiğimizi buradan halkımıza ilan ediyoruz” demişti.

Açıklamada “İttifakı oluşturan halk güçleri olarak emeği, üretimi ve şeffaflığı merkeze koyan bir tutumla demokratik, halkçı bir belediyecilik anlayışında hareket edip, halk güçlerinin en geniş demokratik ittifakını örerek burjuva belediyeciliğine karşı halkın alternatif belediyeciliğini birlikte oluşturacaklarını” dile getiren Tekin, şöyle devam etmişti: “Yukarıda özetlemeye çalıştığımız politik muhteva doğrultusunda hareket ederek, Dersim’in bütün birikimlerini ve kazanımlarını merkeze koyarak, sahiplenerek ve ayrımsız tüm devrimci, demokratik, ilerici ve yurtsever dinamikleri kapsayan, Dersim’in tarihsel, siyasal ve sosyolojik gerçekliği ve özgünlüğünü esas alan en geniş demokratik ittifakı savunarak kazanımla çıkmak tek politik doğrultumuzdur.”

SIRRI SAKIK EMEP’E TEPKİ GÖSTERDİ

Dün konu ile ilgili DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık sosyal medyadan eleştiri içeren bir paylaşımda bulundu. Sakık şu ifadeleri kullandı: “Devletin tüm imkanlarına, gücüne, kayyum politikalarına ve yeni ittifaklara rağmen DERSİM’i ve daha bir çok yeri halkımızın desteğiyle kazanacağız! Ama, Kürtler sırf devrimci dayanışma adına Gaziantep’te vekillik hakkını EMEP’e verdi. Kanımız ve canımızla kazandığımız mevzilerdir oralar. Devrimci dayanışma hukuku gereği çok zaman mücadele birliği sağlandı. Seçilir seçilmez DEM’den ayrılıp kendi yollarına devam ettiler. Şimdi de gelinen nokta daha önce kıl payı kaybettiğimiz Dersim’de DEM Parti’ye karşı ittifakın kurulması. Devrimci dayanışmanın hukuku böyle mi olmalı?”

İttifakın kurulmasından sonra benzeri eleştiriler Kürt siyasi hareketi cenahından yapılmıştı.

TİP’TEN DEM PARTİSİZ İTTİFAKA HAYIR

Sırrı Sakık’ın yaptığı açıklamalara paralel olarak TİP’in Tunceli’de kurulan ittifaktan çekildiğini duyurması ise dikkatleri çekti.  TİP Dersim X hesabından yapılan paylaşımda “DEM Parti’yi dışarıda bırakan bir ittifakta yer almamız söz konusu değildir” ifadesi yer aldı. Bilgi notu olarak paylaşılan metin şu şekilde:

“Partimizin yerel seçimlere ilişkin temel yaklaşımı en geniş ittifaklarla Cumhur İttifakı’nı geriletmek, mümkün olduğunca fazla yerleşimde sol, sosyalist, halkçı yerel yönetim örnekleri yaratmak üzere kazanımlar elde etmektir. Daha önce Genel Merkez tarafından yapılan açıklamalarımıza bakıldığında kayyum atana illerde aday çıkarmama, geriye kalan yerellerde ise en geniş halk ittifaklarının kurulması, desteklenmesi ve bu birlikteliklere öncülük etme kararımızın da bu yaklaşımın bir parçası olduğu görülecektir.

Bu kapsamda Dersim yerelliğinde de tüm ilerici, sosyalist ve yurtsever güçlerin birlikte tutum alması gerektiğini düşünüyoruz ve çabamız bunun içindir. Dün yayınlanan açıklama bizim açımızdan bir ittifakın tamamlanmış ve kurulmuş olmasının ilanı değil, tüm güçlere ortaklaşma çağrısıdır. Açıkça ifade etmek isteriz ki Dersim’de DEM Parti’yi veya başka bir dost gücü dışarıda bırakan bir ittifakın bileşeni olmamız söz konusu değildir.”

TUNCELİ’DE SON DURUM

Bilindiği üzere Tunceli merkezde yapılacak olan belediye başkanlığı seçimleri için CHP adayını açıkladı. Yine benzeri şekilde DEM Parti’nin Tunceli’den belediye başkan adayı çıkaracağı biliniyor. Bunun dışında Tunceli merkezde Hüseyin Aygün belediye başkanlığı için bağımsız aday olacağını ifade etti. Türkiye Komünist Hareketi Hüseyin Aygün’ü destekleyeceğini ilan etti. Geçtiğimiz dönem belediye başkanı olan Fatih Mehmet Maçoğlu bu seçimlerde Tunceli’den çekilerek adaylığını İstanbul Kadıköy’den koyacağını duyururken, geçtiğimiz günlerde EMEP, SMF, EÖC ve TİP ittifak kuracaklarını ve aday çıkaracaklarını duyurdular. Son gelişme ile birlikte DEM Parti’nin müdahalesi sonucunda, TİP ittifakta bu şekilde yer almayacağını duyurmuş oldu.