Fatsa'daki siyanürlü altın madeni faaliyetleri durduruldu

Ordu'nun Fatsa ilçesinde uzun süredir tartışma konusu olan siyanürlü altın madeni faaliyetleri, bölge halkının ve çevre aktivistlerinin mücadelesi sonucunda durduruldu.

Fatsa'daki siyanürlü altın madeni faaliyetleri durduruldu

Ordu’nun Fatsa ilçesinde uzun süredir gündemde olan siyanürlü altın madeni faaliyetleri durduruldu. Odatv’den İbrahim Gündüz’ün haberine göre, bölge halkının ve çevre aktivistlerinin yoğun mücadelesi sonucunda alınan bu karar, Ordu Valiliği tarafından, Ordu İdare Mahkemesi’nin 25 Aralık 2023 tarihli ruhsat iptali kararına istinaden gerçekleştirildi.

Özellikle geçtiğimiz yıl aşırı yağışlar nedeniyle madenin siyanür liçleme sahasının sel sularıyla dolması ve bu suların siyanür ile ağır metaller içeren çamurlu su olarak derelere karışması çevre felaketlerine yol açmıştı. Bu durum, bölge halkı ve çevre aktivistlerinin tepkisini artırmış ve siyanürlü altın madeni faaliyetlerine karşı daha güçlü bir mücadele başlatılmıştı.

15 Şubat’ta yaşam savunucuları, İliç’teki maden faciasını protesto etmek ve yaşadıkları tehlikeye dikkat çekmek amacıyla Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelmişti. Fatsa Doğa ve Çevre Derneği öncülüğünde gerçekleştirilen eyleme birçok sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri de destek vermişti. Bu protesto gösterisi, bölgedeki siyanürlü altın madeni faaliyetlerine karşı toplumsal bir farkındalık oluşturmuştu.

Son günlerde yaşanan gelişmelerin ardından, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’nın da maden sahalarındaki tehlikeye dikkat çekerek Ordu’daki maden ocakları ile ilgili önlemlerin alınması gerektiği yönünde bir basın açıklaması yayımladığı belirtilmişti. İliç’teki maden faciasıyla Fatsa’daki maden faaliyetleri arasındaki benzerliğe dikkat çekilen açıklamada, facia sonucu yaşamını yitiren işçiler için başsağlığı dileklerinde bulunulmuştu.