Hayali gönlümde yadigar kalan: On beşleri unutmadık

28-29 Ocak 1921'de katledilen Mustafa Suphi ve yoldaşlarını unutmadık. Onlar Sosyalist Türkiye'yi kurmak için yola çıkmışlardı.

Hayali gönlümde yadigar kalan: On beşleri unutmadık

Emperyalistlerin işgal ettiği ülkelerini savunmak için yola çıkan yoldaşlarımızın 28-29 Ocak 1921 tarihlerinde Karadeniz’de katledilmelerinin üzerinden bir yüzyıldan fazla zaman geçti.

Katledilmelerinin asıl nedeni ülkenin işgaline karşı yürütülen savaşla emekçilerin kurtuluşu için verilen savaşı sınıfsal bir perspektifle birlikte ele almaları, bağımsız bir Türkiye’nin ancak ve ancak sosyalist bir Türkiye kurulduğunda mümkün olacağına inanmaları, sosyalist Türkiye’yi kurmak için örgütlü bir mücadelenin zorunluluğunun bilincinde olmaları ve katledilmeden aylar önce 10 Eylül 1920’de Türkiye Komünist Partisi’ni kurmuş olmalarıdır.

PARTİ, TÜRKİYE’DE SOL HAREKETİN ÇIKIŞ NOKTASIDIR

Bugün ülkemizde farklı programlara sahip farklı düzen karşıtı sol siyasi partiler, örgütler bulunmaktadır. Fakat tüm bu siyasi öznelerin kökeninde 10 Eylül’le başlayan ve Mustafa Suphi’lerle özdeşleşen kuruluş bulunmaktadır.

PARTİ, TÜRKİYE İŞÇİ SINIFININ ÇIKARLARINI TEMSİL ETMEKTEDİR

İlk kuruluştan itibaren işçiler, emekçiler, yani üretim araçlarına sahip olmayanlar Türkiye devriminin gerçek gücü olarak görülmüş, siyasal mücadele ezilenlerin iktidarını kurmak hedefiyle yürütülmüştür

PARTİ ANTİ-EMPERYALİZMİN VE YUTSEVERLİĞİN TEMSİLCİSİDİR

Savaş ve işgal koşullarında, emperyalistlerle mücadele içerisinde kurulan Parti ülkenin bağımsızlığını korumak ve emperyalizmin askeri, siyasal, ekonomik, kültürel tüm saldırılarına karşı durmak için ikirciksiz hareket etmiştir.

PARTİ AYDINLANMANIN VE LAİKLİĞİN TEMSİLCİSİDİR

Saltanat ve hilafeti yıkarak kurulan cumhuriyeti tarihsel bir ilerleme ve insanların özgürleşmeleri yönünde bir adım olarak gören Parti, bu durumu hep daha ileri taşımaya çalışmış ve aksi yöndeki hareketlerin ve eylemlerin karşısında konumlanmıştır.

MUSTAFA SUPHİ’LER KATLEDİLİRKEN GERİDE YENİ BİR ÜLKE KAVGASI BIRAKTILAR

Bu kavganın karakterini yukarıda aktardıklarımız oluşturdu. 100 yıllık tarih boyunca işçilerin, emekçilerin, ezilenlerin, kadınların, gençlerin sesi ve mücadele örgütü olmayı hedefleyen Parti, aynı zamanda yurtsever, bağımsızlıkçı, laik, eşitlikçi bir kimliği de temsil etti. Bugün de orak çekiçli mücadele bayrağının altında temsil etmeye devam ediyor.

(Bu yazı Yurtsever gazetesinin 4. sayısında yayımlanmıştır.)