İsveç'in NATO üyeliği Meclis'in gündemine geliyor

İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün bugün TBMM’de oylanması bekleniyor.

İsveç'in NATO üyeliği Meclis'in gündemine geliyor

TBMM Dışişleri Komisyonu’ndan geçen İsveç’in NATO’ya katılımı ile ilgili protokolün bugün TBMM’nin onayına sunulması bekleniyor. Oylama sonucunda İsveç’in NATO üyeliğinin kabul edilmesi yüksek bir ihtimal olarak görülüyor.

Mart 2023’te Finlandiya’nın katılımı için yapılan oylamada hiçbir siyasi parti grubu “hayır” oyu kullanmamıştı. AKP, CHP, İYİ Parti ve MHP üyeliğe onay verirken HDP, TİP, BBP, DEVA, DP ve ZP oylamaya katılmamıştı.

Öte yandan İYİ Parti ve Saadet Partisi TBMM Dışişleri Komisyonu’nda İsveç için “hayır” oyu kullanmıştı. Fakat bu iki partinin sandalye sayısı, Genel Kurul’da “hayır” oyu çıkması için yeterli değil.

2023’te İsveç’in üyeliği karşılığında ABD’nin Türkiye’ye savaş uçağı satması ve Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin açılması gibi konuları gündeme getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, yazın düzenlenen NATO zirvesinde İsveç’in üyeliğine onay verdiğini açıklamıştı.

FİNLANDİYA’NIN NATO ÜYELİĞİNE CHP “EVET”, HDP UTANGAÇ “EVET” DEMİŞTİ

Finlandiya’nın üyeliğinin onaylandığı oturumda konuşan CHP Dışişleri Komisyonu Sözcüsü Ünal Çeviköz “Bugün İsveç’i Finlandiya’yla birlikte görüşmüyor olmamızın İsveç halkında bir kırgınlık yaratmadığını ummak isterim. İsveç, geçmiş on yıl içinde Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği için en fazla mücadele gösteren ve Türkiye’yi en fazla savunan AB üyelerinden bir tanesi olmuştur. Bunu da hiçbir şekilde unutmamamız gerekir” demişti.

HDP Dışişleri Komisyonu Sözcüsü Hişyar Özsoy ise “Hiçbir zaman askeri anlaşmaya ‘evet’ oyu vermiyoruz, her zaman ‘hayır’ diyoruz. İlk defa askeri bir anlaşmada böyle yapıyoruz. Şimdiye kadar hepsine ret oyu verdik. Ama bu defa Finlandiya’nın güvenlik kaygılarını meşru gördüğümüz için bu oylamaya katılmama kararı aldık, ‘hayır’ da demek istemedik. HDP olarak hiçbir askeri ittifaka evet demeyiz, diyemeyiz, programımızda var” diye konuşmuştu.