Laiklik Meclisi tarafından 'Laiklik Neden Yaşamsaldır?' konulu panel gerçekleştirildi

31. Adalet Ve Demokrasi Haftası kapsamında Laiklik Meclisi tarafından düzenlenen “Laiklik Neden Yaşamsaldır?” konulu panel Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Laiklik Meclisi tarafından 'Laiklik Neden Yaşamsaldır?' konulu panel gerçekleştirildi

Laiklik Meclisi tarafından düzenlenen “Laiklik Neden Yaşamsaldır?” konulu panel, Laiklik Meclisi sözcülerinden Umut Kuruç tarafından yapılan açılış konuşmasının ardından Prof. Ahmet Saltık’ın kolaylaştırıcılığında Prof. Bilsay Kuruç ve Prof. Erendiz Atasü’nün sunumlarıyla devam etti.

Osmanlı’da 1800’lerden itibaren aile, çocuk hukukunun şeriata göre belirlenirken ticari hayatın laik hukuka göre belirlendiğini söyleyen Erendiz Atasü, konuşmasının devamında özgür düşüncenin olmadığı toplumlarda sanatın ve bilimin gelişmediğini vurgulayarak, sanatın özgür düşünceye ve toplum yaşamına katkısına değindi.

Erendiz Atasü’nün ardından söz alan Prof.Bilsay Kuruç NATO Avrupasının özgürlüğünü sorgulayarak başladığı konuşmasında, BOP’un, Sevr’in devamı niteliğinde olduğuna dikkat çekerek hedefin Türkiye’yi Orta Doğu’ya itmek olduğunu vurguladı. Lozan’a karşı olmakla kadın ve çocuklara musallat olmanın aynı şey olduğunu ve karşı devrimin bu başlıklardan kodlandığını; 2000’lerin başından itibaren laikliğin ortadan kalktığını ve 2010’dan itibaren ise karşı devrimin atağa geçtiğini söyleyen Kuruç, hedefin topluma el koymak ve cumhuriyeti bitirmek olduğuna dikkat çekerek devam ettiği konuşmasında bugün cumhuriyetçi orta sınıfın, emekçileşerek bilinçlendiğine dikkat çekti.

Panel, izleyicilerin soruları ve katkılarının ardından sona erdi.