ÖZEL HABER | Hatay Büyükşehir seçimlerinde güncel durum: Solun adayı var mı?

Türkiye’nin farklı noktalarında seçimler öncesinde çeşitli gelişmeler yaşanırken, Hatay’da son günlerde yaşananlar tüm Türkiye’nin dikkatini çekti.

ÖZEL HABER | Hatay Büyükşehir seçimlerinde güncel durum: Solun adayı var mı?

Haber Merkezi

31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan seçimlere yaklaşık on gün kaldı. Türkiye’nin farklı noktalarında seçimler öncesinde çeşitli gelişmeler yaşanırken, Hatay’da son günlerde yaşananlar tüm Türkiye’nin dikkatini çekti. Bununla birlikte Hatay Büyükşehir’de aday olan TKH adayı Nuray Yenil emekçilerin çıkarları için sesini yükseltiyor.

ERDOĞAN’DAN TEHDİT SİYASETİ

Seçim sürecinde Hatay öncelikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tehdit ve şantaj siyaseti ile gündeme geldi. Depremin yıldönümünde yaptığı konuşmada Erdoğan, “bizi seçmezseniz hizmet gelmez” minvalinde yaptığı konuşma ile seçmeni tehdit etti.

CHP SOL GÖSTERİP SAĞ VURUYOR

Bununla beraber CHP’de de adaylık üzerinden başlayan tartışma yine depremin yıldönümünde, tekrar aday olacağı bilinen CHP Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’a dönük protestolar ile yükseldi. CHP’nin Genel Merkezi’nin üzerine birkaç hafta değerlendirme yaptığı Lüftü Savaş’ın adı sonunda onaylandı. Hatay’da yaşanan büyük yıkımda payı olduğu kabul edilen Savaş Hatay’da tepki ile karşılanıyor. CHP Genel Merkezi ise anketlere dayanarak Hatay’ı kazanmak için Lütfü Savaş’ı aday gösterdiğini söylüyor. Ancak Savaş’ın MHP’li ve AKP’li geçmişi, ayrıca deprem konusundaki sicili ortada büyük bir sorun olarak duruyor.

TİP’İN “SİYASETÇİ” TRANSFERİ ELİNDE PATLADI

Böylesi bir ortamda Hatay’da sol, sosyalist partiler arasında Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ortak bir aday çıkmazken, Türkiye İşçi Partisi (TİP) geçen sene yapılan parlamento seçimlerinde İyi Parti’den aday olan Gökhan Zan’ı aday gösterdi. Geçtiğimiz gün ortaya çıkan tartışmalar sonucunda TİP Gökhan Zan’dan desteğini çektiğini duyurdu. Gökhan Zan kendisine montaj kayıtlar üzerinden şantaj yapıldığını iddia ediyor ve adaylıkta ısrar ediyor. TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise konuyla ilgili “Partimiz sütten daha lekesiz” diye açıklama yaptı. Gündeme dair Gökhan Zan’ın AKP ile pazarlık yaptığı söylenirken, TİP’in de yerel seçim sürecinde CHP ile yürüttüğü pazarlıkların da etkili olduğu iddia ediliyor.

TKP ÖNCE ADAY GÖSTERDİ SONRA GERİ ÇEKTİ

Hatay Büyükşehir Belediye seçimlerinde Sol Parti ve Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) ise adayları bulunmuyor. Sol Parti en başından itibaren aday göstermezken, TKP’nin Hatay adaylığı konusundaki tavrı dikkatleri çekti. Aday başvurularının yapıldığı son gün olan 20 Mart tarihinde Hatay Büyükşehir’de aday göstereceğini duyuran ve hatta adayının adını dahi açıklayan TKP’nin sonrasında adayını geri çekmiş olduğu görüldü. Bu durumun da CHP’nin Lüftü Savaş konusunda ısrar ettiği bir noktada gündeme gelmiş olması TKP’nin Hatay’daki seçim siyaseti konusunda bir dizi soru işaretini beraberinde getiriyor.

HATAY’DA TKH’NİN ADAYI NURAY YENİL

Tüm bu gelişmeler sırasında Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Hatay Büyükşehir için Nuray Yenil’i aday gösterdi. “Sol gösterip sağ vuranlara mahkûm değilsin” sloganı ile çıkış yapan Yenil bir aya yakın süredir Hatay’da çalışmalarına devam ediyor. Depremde Hatay’ın yaşadığı yıkıma kendi ailesi de dahil olmak üzere en yakından tanık olan bir kişi olan Nuray Yenil, emekçi halkın kurtuluşu için Türkiye’de solun ve sosyalistlerin devreye girmesi gerektiğini savunuyor. TKH adayı Yenil Hatay seçimlerine ve son günlerde yaşanan gelişmelere dair şunları söylüyor:

“Bir tarafta sağcıların diğer tarafta ise sol gösterip sağ vuran düzen muhalefetinin bulunduğu bu ortamda, Hatay seçimlerinde ise tablo çok açık bir şekilde rant, yalan ve talan siyasetinin devamı üzerine kurgulanmış görünmektedir. Dolayısıyla TKH’nin bu seçimlerdeki tutumu düzen siyasetine büyük bir itiraz ve emekçi halka örgütlenme çağrısı olarak ortaya çıkıyor. Bununla beraber Türkiye sosyalist hareketinin Hatay’ın bütününe dönük ortak bir proje geliştirememiş olması emekçiler için büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Öncelikle bu konuda gerek merkezi gerekse yerel ölçekte elimizden geleni yaptığımızı ve yapıcı davrandığımızı söylemek isteriz. Ancak başta Defne seçimleri olmak üzere orada ortaya konulan tek taraflı tavırlar, popülist ve ilkesiz siyaset yaklaşımları durumu bu noktaya getirmiştir. Gelinen nokta ise çok açık. Adı deprem suçlusu olarak geçen düzen partileri ve adayları ortada ellerini kollarını sallayarak dolaşıyor ancak bunun karşısında futbolcu transfer edip sonra biz çekiliyoruz diyenler, önce aday gösterip sonra hemen çeken anlayışlar var. Böylesi bir ortamda Partimizin adaylığını ortaya koymaması büyük bir yanlış olurdu. İşte tam da bu yüzden, emekçilerin çıkarları için oylar orak çekice diyoruz. Sağcılara, sol gösterip sağ vuranlara, rantçılara, yalancılara mahkûm değilsiniz sosyalizme güç verin.”

Hatay Büyükşehir’de TKH dışında Emeğin Partisi (EMEP) de aday göstermiş durumda. EMEP’in adayı Halil İmrek “Emek bizim, Hatay bizim” sloganı ile seçimlerde yer alıyor.