İran'dan, İsrail'e İHA saldırısı

İran'ın İsrail'e İHA'lar aracılığı ile saldırdığı kaydedildi.

İran'dan, İsrail'e İHA saldırısı

İsrail devlet televizyonu KANN’a göre İran, İsrail’e İHA saldırısı başlattı.

İsrail, İran’ın Şam’daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan’da hava saldırısı düzenledi. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2’si general rütbesinde toplam 7 kişi öldü.

Saldırıdan günler sonra beklenen İran’ın misillemesi bu gece başladı. Tahran’ın İsrail’e onlarca insansız hava aracı (İHA) ile saldırı düzenlediği bildirildi.

İHA’ların İsrail’e ulaşmasının saatlerce sürebileceği belirtildi.

İsrail ordusundan saldırının başlamasının ardından yapılan ilk açıklamada “Savunma sistemlerimiz saldırılarla başa çıkmaya hazır” denildi.

İsrail’in tüm hava savunma ve saldırı sistemlerinin alarmda olduğu, düzinelerce uçağın gökyüzünde ABD ile koordinasyonda bulunduğu açıklandı. Aynı zamanda Ürdünlü yetkililer hava sahasını yerel saatle 23:00‘ten itibaren geçici olarak kapatma kararı aldı. Irak da hava sahasını kapattı.

Ürdün Hava Kuvvetleri “Ürdün hava sahasına giren her türlü drone veya uçağı durdurmaya ve düşürmeye hazırız.” açıklaması yaptı.

Ürdün’ün ardından Mısır da hava savunma sistemlerinin hazır olduğunu duyurdu. İngiltere ise Kıbrıs’tan kalkan savaş uçakları ile savunma pozisyonu aldığını açıkladı. Lübnan ve Kuveyt de hava sahasını kapattı.

İran Devrim Muhafızları İsrail’in Şam’daki İran konsolosluğuna saldırısına misilleme olarak İsrail hedeflerine “düzinelerce füze ve insansız hava aracı” fırlattığını resmen duyurdu.

Eski İsrail Askeri İstihbarat Dairesi (AMAN) Başkanı Amos Yadlin, İHA’ların her birinin 20 kg kadar patlayıcı ile donatıldığını, İsrail’in hava savunma sistemlerinin bunları düşürmeye hazır olduğunu söyledi.

Beyaz Saray’dan açıklama geldi: İsrail’in güvenliğine desteğimiz tam. ABD, İran’dan gelen tehditlere karşı İsrail’in savunmasını destekleyecek.

ABD Başkanı Joe Biden, cumartesi akşamı Rehoboth’deki tatilini yarıda keserek ulusal güvenlik ekibiyle istişarelerde bulunmak üzere Beyaz Saray’a dönmüştü.

İran kaynaklarından gelen bilgilere göre İran’a ait insansız hava araçları Irak hava sahasını geçerek Suriye ve Ürdün’e yaklaştı. Füze saldırısı yakında başlayacak.

ABD’nin Irak ve Suriye üzerinde İran’a ait insansız hava araçlarını engellemeye başladığı iddia ediliyor. İngiltere, İsrail’in savunmasına yardım edeceğini açıkladı.

İran kaynakları Ürdün’ün işgale yardım etmesi durumunda hedef olacağının söylendiğini aktardı. Ürdün hükümeti: Silahlı kuvvetlere İHA’larla mücadele edilmesi yönünde herhangi bir emir vermedik. Silahlı kuvvetlerin kasıtlı olarak insansız hava araçlarına karşı çıktığına dair medyada yayınlananları reddediyoruz.

Lübnan Hizbullah’ı İsrail’e dönük saldırıya başladı ve Demir Kubbe’nin vurulduğunu açıkladı.

İran’ın gönderdiği ilk dalga İHA’lar İsrail hava sahasına ulaştı.

 

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI’NDAN AÇIKLAMA

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail’e saldırı konusunda ABD’ye gerekli uyarıyı yaptıklarını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, Belçika, Hollanda ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden mevkidaşlarıyla görüştüğünü açıkladı.

Abdullahiyan, paylaşımında, “İsrail rejiminin İran’ın Şam’daki büyükelçilik binasına düzenlediği terör saldırısı ve uluslararası hukukun ve Viyana Sözleşmelerinin ihlalleri gündeme geldi. Ülkemizin pozisyonlarını anlattım. ABD’ye gerekli uyarının yapıldığını vurguladım” ifadelerini kullandı.

Abdullahiyan, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşmede de İsrail’in Gazze’deki saldırılarının ele alındığını aktardı.

İran, gün içinde İsrail bağlantılı bir yük gemisine el koymuştu.

İRAN’IN BİRLEŞMİŞ MİLLETLER MİSYONU’NDAN AÇIKLAMA

İran’ın BM Misyonu’ndan açıklama geldi:

“BM Şartı’nın meşru savunmaya ilişkin 51. Maddesi uyarınca gerçekleştirilen İran’ın askeri harekâtı, Siyonist rejimin Şam’daki diplomatik binalarımıza yönelik saldırısına yanıt olarak gerçekleşti. Konunun sonuçlandığı düşünülebilir. Ancak İsrail rejiminin bir hata daha yapması durumunda İran’ın tepkisi çok daha sert olacaktır. Bu, İran ile haydut İsrail rejimi arasındaki, ABD’nin UZAK DURMASI GEREKEN bir çatışmadır!”

Ayrıntılar gelecek…