TKH'den 1 Mayıs tutuklamalarına ilişkin açıklama: Anayasal hakkını kullanmak suç değildir

"Anayasal hakkını kullanmak her yurttaşın en demokratik hakkıdır. 1 Mayıs'ta anayasal hakkını kullananlar değil, bu hakkı ortadan kaldıranlar ve İstanbul'un sokaklarını emekçilere kapatanlar yargılanmalıdır."

TKH'den 1 Mayıs tutuklamalarına ilişkin açıklama: Anayasal hakkını kullanmak suç değildir

1 Mayıs sonrasında yaşanan gözaltılar ve tutuklamalara dönük Türkiye Komünist Hareketi (TKH) bir açıklama yayımladı.

“AYM kararlarını yok sayan ve İstanbul’u emekçilere kapatanlar yargılanmalıdır! Anayasal hakkını kullanmak suç değildir” başlıklı açıklamada, yapılan uygulamanın hukuksuzluğuna vurgu yapılarak “Bu karar aynı zamanda, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasını Anayasa Mahkemesi kararına rağmen yasaklanmasına karşı anayasal hakkını savunanlara verilen bir ceza olması nedeniyle hukuksuz bir karardır” denildi.

TKH tarafından yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

1 Mayıs kutlamalarına katılan 247 emekçinin alandan ve evlerinden gözaltına alınarak sonrasında 38 kişinin tutuklanması, haksız ve adaletsiz bir karardır. Bu karar aynı zamanda, 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasını Anayasa Mahkemesi kararına rağmen yasaklanmasına karşı anayasal hakkını savunanlara verilen bir ceza olması nedeniyle hukuksuz bir karardır. 

Anayasa Mahkemesi kararına sahip çıkmak suç değildir. 

Bu açıdan doğrudan gözdağı ve korku amacı anlamına gelen bu karar AKP iktidarının siyasi kararı olarak AYM kararlarını ayaklar altına almasının bir başka örneği olmuştur. 

Anayasal hakkını kullanmak isteyen 38 yurttaşın tutuklanması, AKP’den yumuşama ve demokratik anayasa beklenemeyeceğini de göstermiştir. 

Anayasal hakkını kullanmak her yurttaşın en demokratik hakkıdır. 1 Mayıs’ta anayasal hakkını kullananlar değil, bu hakkı ortadan kaldıranlar ve İstanbul’un sokaklarını emekçilere kapatanlar yargılanmalıdır.