TKH'den Soma açıklaması: Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok!

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Soma maden faciasının 10. yıl dönümünde yayımladığı açıklamada emekçilerin temel görevinin sorumlulardan hesap sormak olduğunu vurguladı.

TKH'den Soma açıklaması: Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok!

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Soma maden faciasının 10. yıl dönümünde bir açıklama yayımladı.

TKH’den yapılan açıklamada “sermaye düzeninin işçi düşmanı yüzünün açık bir şekilde görülmesinin örnekleri ile doludur” denildi.

“Soma davasında 10 yıldır süren adalet arayışı, Yargıtay’ın kararları ile olayın sorumlularının işin içinden sıyrılmasına ve 301 kişinin canı üzerinden yükselen sömürü düzeninin temize çekilmesine karşı mücadelenin tarihi olarak kayıtlara geçmiştir” denilen açıklamada “İş cinayetlerini kader olarak gösteren, Soma’da başta şirket sahipleri olmak üzere katliamın sorumlularının düşük cezalar ve tutuksuz yargılamalar ile işin içinden sıyrılmalarını sağlayan bu düzene karşı mücadelede bir adım geri atılmaması ülkemiz emekçilerinin en temel görevidir” ifadeleri kullanıldı.

TKH’den yapılan açıklama şu şekilde:

13 Mayıs 2013 tarihinde Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan ve 301 maden işçisinin ölümüne neden olan katliamın üzerinden 10 yıl geçti.

Son 10 yıl içerisinde Soma davasında yaşananlar, sermaye düzeninin işçi düşmanı yüzünün açık bir şekilde görülmesinin örnekleri ile doludur.

301 işçinin katledilmesinde sorumluluğu olan ve “görevi kötüye kullanmaktan” haklarında dava açılan 28 kamu görevlisinin ilk mahkemesi daha geçen hafta görülmüştür. Üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen yeni başlayan bu yargılama, Soma katliamının sorumlularının aklanmasının yeni bir perdesi olmamalıdır.

Soma davasında 10 yıldır süren adalet arayışı, Yargıtay’ın kararları ile olayın sorumlularının işin içinden sıyrılmasına ve 301 kişinin canı üzerinden yükselen sömürü düzeninin temize çekilmesine karşı mücadelenin tarihi olarak kayıtlara geçmiştir.

İş cinayetlerini kader olarak gösteren, Soma’da başta şirket sahipleri olmak üzere katliamın sorumlularının düşük cezalar ve tutuksuz yargılamalar ile işin içinden sıyrılmalarını sağlayan bu düzene karşı mücadelede bir adım geri atılmaması ülkemiz emekçilerinin en temel görevidir.

Soma’yı unutturmamak ve katliamın hesabını sormak; Ermenek, Amasra, Şirvan ve İliç başta olmak üzere maden katliamlarının ve iş cinayetlerinin hesabını sormaktır.

Soma davasının belirsiz bir geleceğe havale edilmesine sessiz kalmayalım. Başta Soma’da yaşamını yitiren işçi kardeşlerimizin unutulmaması ve ailelerinin hak arama mücadelesinin adaletsizliklere teslim edilmemesi için mücadeleyi yükseltelim.

Soma katliamında yaşamını yitiren 301 işçinin davası sahipsiz değildir.

Soma katliamını unutmayacağız, unutturmayacağız!

Sorumluları ve onları aklamaya çalışanları affetmeyeceğiz!

Emekçileri katleden patronların düzeni ile helalleşmeyeceğiz!