Türkiye'de yakalanan IŞİD'liler 'adli kontrol şartıyla' serbest bırakılıyor

İçişleri Bakanı IŞİD'e yönelik yeni operasyonlar yapıldığını duyursa da örgüt üyelerine en fazla yedi yıl ceza veriliyor, çoğu adli kontrol şartıyla serbest bırakılıyor.

Türkiye'de yakalanan IŞİD'liler 'adli kontrol şartıyla' serbest bırakılıyor

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, IŞİD’e yönelik “Kahramanlar-46” adlı operasyonda 28 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Sakarya’da 3, Ankara’da 3, Denizli’de 2, Gaziantep’te 2, Adana’da 4, Düzce’de 1, Yalova’da 1, Bursa’da 5, İstanbul’da ise 7 şüphelinin, IŞİD içerisinde faaliyet yürüttüğünün tespit edilmesinin ardından yakalandığı ve aramalarda çok miktarda döviz ve Türk lirasına el konulduğu bilgisini paylaşıldı.

IŞİD’e yönelik operasyonlara karşın militanların yargılanma süreçleri soru işaretleriyle dolu.

Artı Gerçek’ten Hale Gönültaş’ın haberine göre, gözaltına alınan yabancı uyruklu IŞİD şüphelilerinden büyük bölümü kısa gözaltı ya da kısa tutukluluklarının ardından sınır dışı ediliyor. Sınır dışı edilenler ise örgütün düzenlediği sahte pasaportlarla yeniden Türkiye’ye giriyor.

SAVCI: TEHDİT OLARAK GÖRÜLMÜYOR

Hakim ve savcılara göre, özellikle 14 Mayıs 2023 genel seçimleri öncesine yayılan süreçte istihbarat, jandarma ve polis arasında eşgüdümlü bir terörle mücadeleden söz etmek mümkün değil. Koordinasyonsuzluk nedeniyle de güvenlik birimleri içinde şikayet ve ihbar gelmediği sürece harekete geçme konusunda da bir isteksizlik söz konusu. Bir savcı “Kamu otoritelerinin, iktidarın radikal örgütleri öncelikli tehdit olarak görmediğini söylemek yerinde bir tespit olacaktır” değerlendirmesinde bulunuyor.

İŞLEDİKLERİ SUÇLAR TÜRKİYE’DE DİKKATE ALINMIYOR

 

Yargı mensuplarına göre, bir IŞİD’linin yargılamasında, örgüt yöneticisi olup olmaması dikkate alınmıyor. Ayrıca Suriye, Irak, Orta Asya ve Afganistan’da işledikleri suçlara bakılmıyor. Eğer IŞİD’li, Türkiye’de örgüt üyeliği ve buna ilişkin suçlar işlediyse, bu suçun unsuruna göre yargılanıyor.

Özellikle IŞİD silahlı terör örgütüne üye olma ve yöneticilik gibi suçlardan yargılanan sanık, eğer etkin pişmanlık yasasından yararlanmazsa genellikle altı, en fazla yedi yıl ceza alıyor. Fakat, infaz hukuku açısından da bir IŞİD’li aldığı cezanın üç yılını tamamlarsa avukatının “uzun tutukluluk” itirazı sonucu tahliye edilebiliyor. Yabancı uyruklu sanıkların bir kısmı “delil yetersizliğinden” adli kontrol şartı ve yurt dışı çıkış yasağıyla serbest bırakılırken büyük bölümü, sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezlerine gönderiliyor.