Liberal rüzgârgülü Hasan Cemal

“Bu nedenle de, ‘Yetmez ama evet!’ diyorum.” Milliyet’teki 09.09.2010 tarihli köşe yazısının son satırı böyle bitiyordu Hasan Cemal’in. Hasan Cemal, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül’ün MİT TIR’larıyla ilgili yayınlanan haberler nedeniyle tutuklanmaları üzerine yazmış bugün. “Saray’daki Sultan’ın sözünü talimat bilen bir yargı düzeni, hukuk devletinin değil, despotluğun aletidir.... View Article

“Bu nedenle de, ‘Yetmez ama evet!’ diyorum.” Milliyet’teki 09.09.2010 tarihli köşe yazısının son satırı böyle bitiyordu Hasan Cemal’in.

Hasan Cemal, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül’ün MİT TIR’larıyla ilgili yayınlanan haberler nedeniyle tutuklanmaları üzerine yazmış bugün.

“Saray’daki Sultan’ın sözünü talimat bilen bir yargı düzeni, hukuk devletinin değil, despotluğun aletidir.

Ama yılmayacağız.

Despotluğa teslim olmak yok.

Biz gazeteciyiz, Saray soytarısı değil.”

***

Böyle yazmış Hasan Cemal…

Hasan Cemal, “Ama yılmayacağız.” diyor,

Hasan Cemal, “Despotluğa teslim olmak yok.” diyor,

Hasan Cemal,“Biz gazeteciyiz, Saray soytarısı değil.” diyor.

***

Saray soytarısı olmanın anlaşılır bir tarafı vardır yine…

Nedenleri, zorunlulukları, mecburiyetleri olabilir… Hatta bu soytarılıktan nedamet getirilebilirler, yanıldık, kandırıldık diyebilirler zamanla.

Dediler de…

Hasan Cemal’e sormak gerekiyor: o Saray’ı, o Saraydaki Sultanı soytarılar mı yarattı, yoksa senin ve senin gibi kanaat önderleri, ‘Yetmez ama evet’ diyenler mi?

O Sarayın, o bir türlü kurulamayan AKP’nin İkinci Cumhuriyet rejiminin, ideolojik, politik, kültürel ve tarihsel baş mimarlarından biri de Hasan Cemal’in ta kendisidir.

Suriye’de İŞID ve yan örgütü terörist, halk düşmanı çetelere mühimmat taşıyan tırları gönderen Hasan Cemal’in ‘Yetmez ama evet!’ dediği AKP hükümetidir!

Adana’da durdurulan, MİT’e ait TIR’lardaki silah görüntülerinin yayımlanmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında Can Dündar’la Erdem Gül’ü tutuklama emrini veren Hasan Cemal’in ‘Yetmez ama evet!’ dediği AKP hükümeti ve Tayyip Erdoğandır!

Bakmayın siz Can Dündar ile Erdem Gül’ün tutuklanmasından dolayı Hasan Cemal’in hayıflanmalarına.

O rüzgâr nereden eserse ona göre fırıldak gibi dönen rüzgârgülüdür. Her an herkese ihanet edebilir.  ‘Yetmez ama evet!’ dediği AKP hükümetine bile.

1973’le 1992 arasındaki on dokuz yıl boyunca çalıştığı Cumhuriyet gazetesine ve İlhan Selçuk’a ihanet ettiği gibi.

İlhan Selçuk için hangi ithamlarda bulunmuştu “Cumhuriyet’i Çok Sevmiştim” kitabında: “Komünist… Faşist…Darbeci… Askerci… Stalinci… TKP (Türkiye Komünist Partisi) ile ilişkili…”