Operasyonlar sürerken ölümler artıyor

Sur, Cizre, Silopi, Nusaybin ve Dargeçit'te sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar sürerken Bingöl'den sonra Hakkari'de de büyük bir alan özel güvenlik bölgesi ilan edildi.

Operasyonlar sürerken ölümler artıyor

Sur, Cizre, Silopi, Nusaybin ve Dargeçit’te sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar sürerken Bingöl’den sonra Hakkari’de de büyük bir alan özel güvenlik bölgesi ilan edildi. Yaşanan çatışmalarda ölenlerin sayısı da artmaya devam ediyor.

silopi1‘Diyarbakır’daki Rus ajanları’, İspanya vatandaşı çıktı

İhlas Haber Ajansı’nın (İHA) servis ettiği, Sabah gazetesinin ‘Diyarbakır’da iki Rus ajan gözaltına alındı’ diye duyurduğu haber asılsız çıktı. Diyarbakır Emniyeti, vize işlemlerindeki bir sorundan dolayı gözaltına alınanların İspanya vatandaşı olduğunu ve kontrollerin ardındın serbest bırakıldığını belirtti.

Sabah gazetesi, haberinde ‘iki Rus ajanın’ yakalandığı’nı iddia ederken, pek çok gazete de Rus uyruklu iki kişinin gözaltına alındığını yazmıştı.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ve Diyarbakır Barosu’ndan avukatlar, ‘Diyarbakır’da iki Rus ajanının tutuklandığı’ yönündeki haberlerin asılsız olduğunu belirtti: “İki Rus’un Diyarbakır Yenişehir’de gözaltına alındığı söyleniyor fakat böyle bir şey yok. Yabancı uyruklu olarak sadece iki İspanyol gözaltına alındı. Onların da olaylarla bir ilgisi yok. Vizeyle ilgili bir sorun vardı. Sorun çözüldükten sonra ikisi de serbest bırakıldı.”

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar Şırnak’a gitti

Genelkurmay Başkanlığı, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada operasyonların süreceğini duyururken Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da Şırnak’a gidip operasyonlarla ilgili brifing aldı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, bölücü terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonların yapıldığı Şırnak’a geldi. Operasyonlara ilişkin brifing alan Orgeneral Akar, birlikleri denetliyor.

Orgeneral Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi ve 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti ile helikopterle 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığına geldi.

Akar ve beraberindekileri Şırnak Valisi Ali İhsan Su ve diğer yetkililer karşıladı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar ve beraberindeki komutanlar, Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerindeki operasyonlara ilişkin brifing aldı.

silopi24 gündür süren operasyonlarda 110 PKK’linin hayatını kaybettiği iddia edildi

Ordu ve polis kaynakları, 4 gündür süren operasyonlarda Cizre’de 64 PKK’linin hayatını kaybettiğini, 7 PKK’linin yaralandığını ve 1 PKK’linin yakalandığını, Silopi’de 6, Sur’da 16 ve Dargeçit’te 10 PKK’linin hayatını kaybettiğini ileri sürüyor.

Buna karşın asker ve polisin birlikte yürüttüğü operasyonda, 1 uzman çavuş hayatını kaybederken, 22 asker ve polisin de yaralandığı söyleniyor. Cizre’deki çatışmalarda hayatını kaybeden Jandarma Uzman Çavuş Serkan Has için Şırnak’taki 23. Sınır Tümen Komutanlığı’nda tören düzenlendi.

Şırnak’ta mehter marşlı operasyon

Şırnak’ın Silopi ilçesinde operasyona giden güvenlik güçlerinin operasyonlar sırasında yüksek sesle mehter marşları çaldığı görüntüler ortaya çıktı.

İlan edilen sokağa çıkma yasağının sürdüğü Silopi’de operasyonlar sürüyor. Zaman zaman güvenlik güçleri ile YDG-H’liler arasında şiddetli çatışmalar yaşanan ilçede, güvenlik güçleri operasyonlar sırasında yüksek sesle mehter marşları çalıyor.

silopi3PTT’ye ait bir kargo aracına silahlı saldırı

Cizre’deki çatışmalar sırasında PTT’ye ait iki kargo aracına silahlı saldırıda bulunuldu. Diyarbakır’da görevli araçların çevre yolundan geçişi sırasında Yafes Mahallesi’nden açılan ateşte bir kargo görevlisi ağır yaralandı. Cizre Devlet Hastanesine kaldırılan Yılmaz Erz’in müdahaleye rağmen hayatını kaybettiği bildirildi.

Cizre’de 15 yaşındaki çocuk yaşamını yitirdi

Şırnak’ın Cizre İlçesindeki operasyonlarda 15 yaşındaki İbrahim Akan yaşamını yitirdi.

DİHA’nın haberine göre, Yafes, Sur, Cudi ve Nur mahallesine gerçekleştirilen top atışlarıyla çok sayıda evin hasar gördüğünü, Sur Mahallesi’nde eve isabet eden paletli tank atışında ise soy ismi öğrenilemeyen K. isimli bir çocuk ve K.Ç’nin yaralandığı, 15 yaşındaki İbrahim Akan’ın ise yaşamını yitirdiği belirtildi. Akan’ın cansız bedeni ve K.Ç. Cizre Devlet Hastanesine kaldırıldı.
3 kişi sağ yakalandı.

silopi6Silopi’de 2 çocuk öldürüldü iddiası

Silopi’de bazı caddeleri kontrol altına aldığı söylenen güvenlik güçlerinin birçok barikatı da ortadan kaldırdığı bildirildi. Barikatlarda ve kentin çeşitli yerlerinde çok sayıda patlayıcı bulunduğu ve bu nedenle operasyonların temkinli bir şekilde sürdürüldüğü bildiriliyor. Öte yandan, güvenlik güçlerinin ev baskınlarını sürdürdüğü de gelen bilgiler arasında.

Silopi’nin Cudi mahallesi’nde bir eve isabet eden mermiler sonucu 2 çocuğun hayatını kaybettiğini söylenirken Şırnak’ın Silopi ilçesi Yeşiltepe mahallesinde evinin önünde göğsünden vurulan 18 yaşındaki İbrahim Bilgin’in de kaldırıldığı Silopi Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Cizre’de çatışmalar şiddetleniyor

Cizre’deki operasyonlar da sürüyor. Güvenlik güçleri ile YDG-H’liler arasında şiddetli çatışmalar yaşandığı söyleniyor. Silah seslerinin duyulduğu ilçede bazı binalardan dumanlar yükseliyor.

Cafer Sadık Caddesi’nde konuşlanan tanklardan Cudi Mahallesi’ne yapılan top atışlarında 25 yaşında olduğu öğrenilen fakat kimlik bilgilerine henüz ulaşılamayan bir yurttaşın, evine top mermisi isabet etmesi sonucu ağır yaralandığı söyleniyor.

Cizre’deki çatışmalarda, 5 yaşındaki bir çocuğun hayatını kaybettiği, biri çocuk 2 kişinin de yaralandığı söyleniyor.

silopi4Sur’da çatışmalar

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2 Aralık Çarşamba günü ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından çıkan çatışmalar devam ediyor. Sabah saatlerinde çatışmaların şiddetlendiği ilçede 1 uzman çavuş hayatını kaybederken, 1’i de yaralandı.

Sur’da sabah saatlerinde çıkan çatışmada, Yıkıkkaya sokak üzerinde keskin nişancı tüfeğiyle açılan ateşte iki uzman çavuş yaralanırken, askerin de karşılık vermesiyle çatışma çıktı. Çatışma nedeniyle ambulansların bir süre giremediği bölgede yaralı askerler, daha sonra Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Askerlerden durumu ağır olan uzman çavuş doktorların tüm müdahalesine rağmen yaşamını yitirdi. Diyarbakır Asker Hastanesi’nde tedavi altına alınan diğer yaralı uzman çavuşun durumunun ise iyi olduğu öğrenildi.

Diyarbakır’ın Yenişehir İlçesi Seyrantepe Kavşağı’nda saat 20.30 sıralarında, devriye görevi yürüten resmi polis aracına uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Açılan ateş sonucu 1 polis memuru bacağından hafif yaralandı.

Polis ekipleri ilçenin girişlerini barikatlarla çevirdi. Yasaklı olmayan bölgeye gitmek isteyenlerin üstleri didik didik aranıyor.

silopi7Nusaybin’de şiddetli çatışma sesleri

Mardin’in Nusaybin ilçesinde alınan sokağa çıkma yasağının uygulandığı mahallelerden silah sesleri duyulmaya devam ediyor. Nusaybin’de sokağa çıkma yasağı uygulanan Abdulkadir Paşa, Fırat, Yenişehir ve Dicle mahallelerindeki çatışmalar devam ediyor. Çatışma yaşanan mahallelerde, polis zırhlı araçlarının hareketliliği göze çarparken, gece saatlerinde yükselen silah sesleri, ilçe genelinde yankılanıyor.

İlçede sokağa çıkma yasağının bulunduğu 4 mahalleden Fırat Mahallesi’nde zırhlı polis aracına düzenlenen roketatarlı saldırıda 3 polis memuru yaralandı. Yaralı polisler ambulanslarla Nusaybin Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Operasyonla birlikte mahalleden patlama ve silah sesleri duyulurken, dumanlar yükseldi. Nusaybin’de sokağa çıkma yasağını protesto etmek için esnaflar bugün de kepenklerini açmadı.

Dargeçit’te de operasyonlar sürüyor

Mardin’in Dargeçit ilçesinde de 11 Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Can güvenliği endişesi ile çok sayıda ailenin evlerini terk ettiği ilçede bazı aileler, başka yerlere gitme imkanları olmadığı için saldırıların gölgesinde yaşamını sürdürüyor.

silopi6Sınır kapısında 5’inci gün

Türkiye ile Irak Kürdistan bölgesini birbirine bağlayan Habur Sınır Kapısı da 5 gündür hizmet vermiyor. Binlerce kamyon ve TIR yollarda mahsur kalmış durumda.

Kuzey Irak’a hava harekatı

Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Irak’taki Zap ve Hakurk bölgelerindeki PKK’lilerin kullandığını tespit ettiklerini söyledikleri barınak ve silah mevziilerinin düzenlenen hava harekatı ile imha edildiğini açıkladı.

Batman’da polis yürüyüşe izin vermedi, olaylar çıktı

Batman’da bugün il genelinde esnaflar sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek amacıyla kepenk açmadı. Şehrin işlek caddelerinden biri olan Diyarbakır Caddesi üzerinde bulunan iş yerlerinin yanısıra şehrin genelinde çok az sayıda işyerinin açık olduğu görüldü.

Batman’da aralarında HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, görevden uzaklaştırılan Belediye Başkan Sabri Özdemir’in de bulunduğu grup, bölgede sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek için yürüyüş ve basın açıklaması yapmak istedi. Atatürk Bulvarı üzerinde toplanıp yürüyüşe geçmek isteyen gruba polis, yürüyüşün izinsiz olduğu gerekçesiyle izin vermedi. Polisin yanı sıra kente inen jandarma ekipleri de bölgede zırhlı araçlarla önlem aldı.

Polis, yürüyüşe izin verilmeyeceğini söyleyerek, basın açıklamasının yapılmasının ardından dağılmalarını istedi. Polis ekipleri, Belediye Başkanlığı binasının bulunduğu Cumhuriyet Meydanı’nın girişini zırhlı araçlarla kapattı. Polis aracından, “Basın açıklamasının ardından da dağılın. Seçilmişler siz de müdahale anında aradan çıkın” şeklinde anons yapıldıktan sonra gaz bombası ve basınçlı suyla kitleye saldırıldı.

Muş’ta polis saldırısı: 13 gözaltı

Muş’ta Belediye Meydanı’nda toplanan Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, yaptıkları basın açıklamasıyla Cizre, Silopi, Nusaybin ve Sur’daki sokağa çıkma yasaklarını protesto etti. Açıklamanın ardından yürümek isteyen gruba, polis ekipleri, tazyikli su ve biber gazıyla saldırdı. Olayın ardından DBP İl Eş Başkanı Talip Işık ve HDP Merkez İlçe Başkanı Faruk Uygur’un da aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı.