‘Özerklik’ sonrasında DBP ve HDP’li belediyelere operasyon

KCK’nin ‘demokratik özerklik’ çağrısına uyarak özerklik açıklamalarından sonra Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) ait çok sayıda belediyeye operasyon yapılıyor. Son olarak Batman ve Yüksekova Belediye Eş Başkanları da görevlerinden uzaklaştırıldı. KCK Yürütme Konseyi üyesi Duran Kalkan tarafından 27 Temmuz’da yapılan açıklamada, “Köy köy kasaba kasaba demokratik özerkliği inşa ederek AKP’ye karşı... View Article

‘Özerklik’ sonrasında DBP ve HDP’li belediyelere operasyon

KCK’nin ‘demokratik özerklik’ çağrısına uyarak özerklik açıklamalarından sonra Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) ait çok sayıda belediyeye operasyon yapılıyor. Son olarak Batman ve Yüksekova Belediye Eş Başkanları da görevlerinden uzaklaştırıldı.

KCK Yürütme Konseyi üyesi Duran Kalkan tarafından 27 Temmuz’da yapılan açıklamada, “Köy köy kasaba kasaba demokratik özerkliği inşa ederek AKP’ye karşı koyalım. Türkiye’den ayrılmıyoruz demokratik kurallara saygılıyız, artık tek yönetim biziz dememeliyiz. Yerel demokrasiyi geliştirirsek Hükümete darbe vurmuş oluruz. Demokratik özerkliği geliştirmeye davet ediyorum herkesi” çağrısında bulunmuştu.

AKP’nin karşı hamlesi

Bu çağrı sonrasında bölgede pek çok kentte ‘demokratik özerklik” ilan edilmeye başlandı. AKP ise bu hamleye tutuklamalar ve görevden almalarla cevap verdi. Pek çok yerde DBP ve HDP’li belediye eş başkanları, meclis üyeleri ve partilerin yöneticileri ile üyeleri gözaltına alınarak tutuklandı ve görevlerinden uzaklaştırıldı.

DBP ve HDP’lilere TCK’nin 302. maddesinde yer alan ‘Devletin birliğini bozmak, devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak’ suçlaması ile birlikte ‘örgüte yardım etmek’, ‘güvenlik güçlerine görevini yaptırmamak için direnmek’, ‘suç işlemeye alenen tahrik’ ve ‘silahlı örgüt üyeliği’ gibi suçlamalar da yöneltildi.

Tutuklanan belediye eş başkanları

9 Ağustos’ta, Mardin’in Nusaybin İlçe Belediye Eş Başkanı Sara Kaya, 7 kişiyle birlikte gözaltına alındı ce adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı.

12 Ağustos’ta, Hakkari’nin Yüksekova Belediye Eş Başkanı Ruken Yetişkin hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

14 Ağustos’ta, Hakkari Belediye Eş Başkanı Dilek Hatipoğlu tutuklandı.

14 ve 15 Ağustos’ta, Sur Belediye Eş Başkanı Seyid Narin ve Silvan Belediye Eş Başkanı Yüksel Bodakçı tutuklandı.

26 Ağustos’ta, gözaltına alınan Eruh Belediye Eş Başkanı Hüseyin Kılıç, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

13 Ekim’de Erciş Belediye Eş Başkanı Diba Keskin tutuklandı.

14 Ekim’de Erzurum’un Hınıs ilçesinin HDP’li Belediye Başkanı Hasan Basri Fırat tutuklandı.

Yine Edremit Belediyesi Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin, Lice Belediyesi Eş Başkanı Harun Erkuş, Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Nurullah Çiftçi, Özalp Belediyesi Eş Başkanı Handan Bağcı, Batman Belediyesi Eş Başkanı Gülistan Akel, İkiköprü Belediyesi eş başkanları Osman Karabulut ve Hidayet Tiryaki, Beşiri Belediyesi Eş Başkanı Mustafa Öztürk, Iğdır Belediyesi Eş Başkanı Şaziye Önder, Tuzluca Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Gültekin ile Hoşhaber Belediyesi Eş Başkanı Ali Çam da çeşitli tarihlerde tutuklandı.

Şırnak Belediye Eş Başkanı Serhat Kadırhan ve Batman Belediyesi Eş Başkanı Sabri Özdemir ise gözaltına alınıp mahkeme tarafından ‘denetimli serbestlikle’ serbest bırakıldı. Eruh Belediyesi Eş Başkanı Hüseyin Kılıç ise ‘ev hapsi’ne mahkum edildi. İpekyolu Belediye Başkanı Aygül Bidav Yüksekova Belediyesi eş başkanları Ruken Yetişkin ve Tacettin Sefali, Edremit Belediyesi Eş Başkanı Abdulkerim Sayan, Şırnak Belediyesi Eş Başkanı Eylem Özlem Onuk, Betüşşebap Belediyesi Eş Başkanı Seyran Arğan ve Lice Belediyesi Eş Başkanı Fevziye Arukan hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı.

Görevden alınan belediye başkanları

8 Eylül’de, Siirt Belediye Eş Başkanı Hüseyin Kılıç, Nusaybin Belediye Eş Başkanı Sara Kaya ve Cizre Belediye Eş Başkanı Leyla İmret görevden alındı.

17 Eylül’de, Van Edremit Belediye Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin görevden alındı.

14 Ekim’de, Batman Belediye Eş Başkanı Sabri Özdemir, Beşiri Belediye Eş Başkanı Mustafa Öztürk ve İki Köprü Belediye Eş Başkanı Osman Karabulut görevden alındı.

15 Ekim’de Yüksekova Belediye Eş Başkanı Ruken Yetişkin görevden alındı.