Sur'da sokağa çıkma yasağı sürerken Habur'da isyan var

Diyarbakır tarihi merkez ilçesi Sur'da 2 Aralık'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı devam ederken kapatılan Habur Sınır Kapısı'nda TIR şoförleri isyan noktasına geldi.

Sur'da sokağa çıkma yasağı sürerken Habur'da isyan var

Diyarbakır tarihi merkez ilçesi Sur’da 2 Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Yasağın ilan edilmesinin ardından düzenlenen operasyonlarda şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 2 Aralık’tan beri sokağa çıkma yasağı ve ardından başlatılan operasyonlar sürüyor. Operasyonların yoğunlaştığı bazı mahallelerden 24 saat boyunca silah sesleri duyuluyor. Tarihi camii, kilise, hamam ve kervansaraylarıyla bölgenin merkezi konumundaki Sur’un neredeyse tamamında hayat durma noktasına geldi. İlçenin 15 mahallesinden 6’sında sokağa çıkma yasağı uygulanıyor ve çatışmalar yaşanıyor.

İlçenin diğer yarısında kalan mahallelerdeki vatandaşlar da çatışmalardan etkileniyor. İlçenin Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş, Cemal Yılmaz mahalleleri ile Gazi Caddesi’ne kimsenin girip çıkmasını izin verilmiyor. İlçenin diğer mahallelerinde ikamet edenler ise güvenlik noktalarından üst aramasına tabi tutuluyor.

Habur Sınır Kapısı 2 haftadır kapalı

Öte yandan, Türkiye’de yaşanan çatışmalardan dolayı kapatılan Habur Sınır Kapısı’nda en çok TIR şoförleri etkilendi.

Habur Sınır Kapısı’nın yaklaşık 2 haftadır kapalı olması, iki ülke arasında mal taşıyan TIR şoförlerini adeta canından bezdirdi. Günlerdir araçlarıyla sınırın diğer tarafında bekleyen şoförler, bir an önce kapının açılmasını ve ailelerine kavuşmayı bekliyor.

Şoförler, paralarının bitmek üzere olduğunu, bu yüzden de karınlarını doyurmak için aralarında para toplayıp peynir ve yumurta aldıklarını ifade etti.

Son bir ay içerisinde bir kaç gün aralıklı kapatılıp açılan Habur Sınır Kapısı, en son 14 Aralık saat 14:00’te kapatılmıştı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin dün yaptığı Türkiye ziyaretinde sınır kapısının gündeme geldiği biliniyor.