AB Bakanı "vize" hayalini pazarlamayı sürdürüyor

Bozkır, AB içerisindeki etkili karşı çıkışlara rağmen Avrupa'ya "vizesiz seyahat" hayalini pazarlamayı sürdürdü.

AB Bakanı

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, Finlandiya’da 24 TV muhabiri Ebru Doğan’ın sorularını yanıtladı. Bozkır, AB içerisindeki etkili karşı çıkışlara rağmen Avrupa’ya “vizesiz seyahat” hayalini pazarlamayı sürdürdü.

Bozkır, Avrupa Birliği ile olan ilişkiler konusunda, “Uzun bir aradan sonra ilk defa Türkiye AB zirvesi 11 yıl sonra toplandı. İlk kez AB ve Türkiye arasında alınan kararlar kendi zirvesine yansıdı. Bunun hukuki olarak önemi çok büyük. Bütün bu kararlar Avrupa Birliği arasında yaşanan diyalogların bir parçası oldu. Daha önce bildirilerle ortaya çıkan anlaşmalar şimdi legal olarak Avrupa Birliği’nin aldığı kararlar haline geldi. Türkiye ve AB ilişkilerini yeniden canlanması sırasında çok önemli bir paket üzerinde mutabakata varılması önemlidir.Tarihi bir noktada olduğumuzu söyleyebiliriz.
AB üzerinde durduğu iki önemli konu var. Birisi düzensiz göçle mücadele diğeri de terörle mücadele…Bunları iki kaynağı Suriye olmakla beraber Türkiyesiz her hangi sorunun çözülmesi mümkün değil. Bu zirveyle birlikle düzensiz göç krizini tamamen ortadan atacak bir adım atıldı. Yunan adalarını ulaşan kişiler 20 Mart tarihinden sonra kayıt altına alınıyor. Bu tarihten sonra kayıt yaptırmış kişileri Türkiye 4 Nisan’dan itibaren almaya başlayacak. Geri alınan her göçmen için Suriyeli kardeşlerimizin bulunduğu kamplarda bir kişi Avrupa’ya legal olarak gidebilecek. Amacım düzensiz göçün kaynağını kurutmak.” dedi.

Haziran sonunda vizeler kalkacakmış

Türkiye’ye vizesiz Avrupa konusunda da konuşan Bozkır, “Pek çok AB ülkesi 72 kriteri yerine getirmeyecek kanaatinde. Ama biz bütün planımız yaptık. Nisan sonuna kadar yaklaşık 6 yasa var meclisten geçecek. Bunların hepsini sevk edilmiş durumda. Muhalefetle işbirliği arzu ediyor. Muhalefet işbirliği yaparsa bunları çok hızlı bir şekilde geçiririz. Muhalefet işbirliği yapmazsa da bir yine bunları geçiririz. Biz istiyoruz ki bu onuru bütün meclis yaşasın. 10 kadar sözleşme var bunların 5’i de bir paket halinde meclise geldi. Bizim beklentimiz vizelerin kalkacağı yönünde. Bizim her hangi bir endişemiz yok. İnşallah Haziran sonu vizeler kalkacak.” değerlendirmesine bulundu.

İnsanlık yine yerlerde: Belçika ayrım yaptı hak etti

Bakan Bozkır son olarak Brüksel’deki saldırılara ilişkin “Belçika, terör örgütleri arasında ayrım yapıyor. Terör örgütü ayrımı yapmamak gerekiyor.” dedi. Bozkır, bu sözlerle adeta Belçika’nın bu saldırıları hak ettiğini de ima etmiş oldu.