Reklam
Kategoriler: İç Açı

AKP ile MHP’nin üzerine çalıştığı başkanlık senaryoları neler?

Reklam

AKP’nin Anayasa değişikliği sonrası 2019’a kadar olan dönemde yürütme organındaki geçiş senaryoları üzerine MHP ile birlikte çalıştığı ve belli başlıklar üzerinde uzlaşılmaya başlandığı öğrenildi.

Habertürk’ten Volkan Yanardağ’ın haberine göre, AKP, Anayasa değişikliği konusunda MHP’ye 3 ayrı teklif sundu. “Geniş kapsamlı” olan birinci teklif, yeni bir Anayasa’yı öngörüyor. “Orta paket” olarak anılan ikinci teklif, yürütme erkinin görev, yetki ve sorumluluklarını düzenliyor. Yalnız 2 maddelik olan üçüncü teklifle, Cumhurbaşkanı’nın partisiyle bağının kurulması hedefleniyor.

Orta paket tartışılıyor

İki parti şu anda orta paket üzerinde yoğunlaşıyor. Bu paketin 10-12 maddeden oluştuğu, bazı birleştirmeler veya çıkarmalar olabileceği, bu nedenle teklifin madde sayısının net olmadığı kaydediliyor.

Üç yıllık geçiş süreci

AKP’nin MHP ile paylaştığı orta pakette, 2019’a kadar geçiş süreci planlanıyor. Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu’nun birlikte devam edeceği yaklaşık 3 yıllık geçiş sürecinde yürütme gücünün nasıl kullanılacağı belirsizliğini koruyor. Cumhurbaşkanı’nın temel hak ve özgürlükler dışında KHK çıkarması bir formül olarak masada dururken, hükümetin hazırlayacağı yasa tasarılarının TBMM’ye gönderilmesini içeren mevcut sistemin devam edebileceği de konuşuluyor.

Zamanlama nasıl olacak?

AKP, Anayasa paketi konusunda kendisini zamanlama anlamında kısıtlamak istemiyor. MHP ile son derece uyumlu bir sürecin yürütüldüğü belirtilirken, 2017 Bütçe Tasarısı’nın genel kuruldaki görüşmeleri sırasında paketin TBMM’ye sunulacağı ifade ediliyor. AKP kurmayları, bu konu ve referandum tarihiyle ilgili olarak, “MHP ile uyumlu bir süreç yürütüyoruz. Süreç hızla ilerliyor ancak zaman olarak kendimize bir sınırlama getirmek istemiyoruz” ifadesini kullandı.

600 sandalyeli parlamento

AKP, MHP’ye sunduğu teklifte nüfus artışını gerekçe göstererek, 600 sandalyeli parlamento öngörüyor. Bu durumda Cumhurbaşkanı’nın yargılanması için Meclis’te yapılacak oylamada 4’te 3’lük oy oranı (450 milletvekili) gerekiyor. Teklifte, çeşitli nedenlerle boşalacak milletvekillikleri için yedek milletvekilliği de öneriliyor.

Bu haber en son değiştirildi 21 Kasım 2016 12:44 12:44

Reklam

Önceki Haberler

Gazeteci Timur Soykan gözaltına alındı

Gazeteci Timur Soykan sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alındı.

5 Temmuz 2025 19:13

“Faili meçhul” bir cinayetin kurbanı Kutlu Adalı Kıbrıs’ta anılacak

Kıbrıslıtürk yurtsever gazeteci yazar Kutlu Adalı katledilmesinin 29. yılında Kuzey Kıbrıs'ta, Yeni Kıbrıs Partisi, Devrimci…

5 Temmuz 2025 17:56

İsrail ateşkes çağrılarına rağmen Gazze’de katliamlara devam ediyor

İsrail'in bugün şafak vaktinde Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği hava saldırılarında 29 Filistinli öldürüldü.

5 Temmuz 2025 15:40

TKH: Diktatörler her zaman kaybeder

Türkiye Komünist Hareketi (TKH), Cumhuriyet Halk Parti'li belediyelere yönelik sürdürülen operasyonlarla ilgili olarak bir açıklama…

5 Temmuz 2025 15:05

Silivri’de 3,8 büyüklüğünde deprem

AFAD, Silivri'de saat 14.24'te 3,8 büyüklüğünde depremin meydana geldiğini açıkladı.

5 Temmuz 2025 14:52

CHP’li belediyelere operasyonlar devam ediyor: “Bu sadece ‘le le’si, bir de ‘lo lo’su var”

Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı…

5 Temmuz 2025 14:38
Reklam