AKP'li vekilin hedef gösterdiği bienale iptal kararı

Çanakkale Bienali, AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan'ın hedef gösteren açıklamaları sonrası iptal edildi.

AKP'li vekilin hedef gösterdiği bienale iptal kararı
24 Eylül – 6 Kasım tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 5. Uluslararası Çanakkale Bienali, AKP Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın hedef gösteren açıklamaları sonrası iptal edildi.
Çanakkale Bienali İnisiyatifi tarafından yapılan açıklamada, geçtiğimiz günlerde AKP Milletvekili Bülent Turan’ın bienalin sanat yönetmenliğini yürüten Beral Madra’yı hedef göstermesinin iptal kararına neden olduğu belirtildi.
AKP Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan, Çanakkale Bienali Genel Sanat Yönetmenliği Ve Eş-Küratörlük görevini yürüten Beral Madra’yı “CHP’den çok HDP savunuculuğuyla bilinen, darbe destekçisi” diyerek hedef göstermişti. Turan, “Bütün toplumu kucaklayan, herkes tarafından kabul görmüş onlarca onurlu sanatçı varken Beral Madra isminde ısrar edilmesinin anlamı nedir? Belediyeyi bu faaliyete destek olmamaya davet ediyoruz. En azından belediye, Beral Madra’nın isminin listeden çıkarılması şartını öne sürebilir. Darbe kafalılar sanatçı olsa ne olur, olmasa ne olur?” ifadelerinde bulunmuştu.
Bienal İnsiyatifi’nden açıklama
Çanakkale Bienali İnisiyatifi tarafından yapılan açıklamada Beral Madra’ın bienal yönetmenliğinden istifa ettiği ettiği belirtilirken, karara ilişkin “Gelinen noktada, Çanakkale Bienali’nin açılışına üç haftadan az bir süre kala, odağında sanatın olmadığı bir gündem etrafındaki gelişmelerden büyük üzüntü duyuyoruz. 3. Çanakkale Bienali’nden bu yana genel sanat yönetmenliği ve eş-küratörlük görevini yürütmekte olan Beral Madra, oluşan bu gündem nedeniyle görevinden kendi isteğiyle ayrılmıştır.” ifadeleri kullanıldı.
İptal edildi
Bienalin iptaline ilişkin ise “Çanakkale Bienali İnisiyatifi olarak, 10 yılı aşkın süredir yüzlerce insanın emeğiyle oluşturulan Çanakkale Bienali’ni ve kentimizin kadim değerlerini en saygın şekilde temsil edecek sanatsal çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Fakat içinde sanatın olmadığı gelişmelerin sanatın kendi pratiklerinin önüne geçtiği bu koşullarda, günün gerçekliğinin herkesi kırılganlaştıran atmosferinin de etkisiyle coşkumuzu ve motivasyonumuzu yitirmiş bulunuyoruz. Bu nedenle 24 Eylül tarihinde açılması planlanan 5. Uluslararası Çanakkale Bienali’ni iptal ettiğimizi kamuoyuna üzülerek duyururuz.” açıklamasında bulunuldu.