Anayasa Mahkemesi: Can Dündar ve Erdem Gül hak ihlaline uğradı

Can Dündar ve Erdem Gül'ün yaptığı başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi hak ihlali yapıldığına karar verdi.

Anayasa Mahkemesi: Can Dündar ve Erdem Gül hak ihlaline uğradı

Anayasa Mahkemesi (AYM), MİT TIR’ları soruşturması kapsamında tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün bireysel başvurusunu görüşmek için toplandı. Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün, kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine karar vererek, ihlalin ortadan kaldırılması için dosyayı ilgili mahkemeye gönderdi. Bu arada, Anayasa Mahkemesi Raportörü, “Can Dündar ve Erdem Gül’in haklarının ihlal edildiğine karar verilmesi” yönünde rapor hazırlamıştı.

Dündar ve Gül’ün, gazetecilik faaliyetinde bulunduğu belirtilen raporda, “basın ve ifade özgürlüğü haklarının yanı sıra kişi özgürlüğü ve güvenliği haklarının ihlal edildiği” ifade edilmişti. İhlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması istenen raporda, kararın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi istendi.

İki gazetecinin cezaevine gönderilmesinin hukuki olmadığı ifade edilen raporda, tutukluluğun devamına ilişkin mahkeme kararlarındaki gerekçelerin açık ve yeterli olmadığı vurgulandı. MİT TIR’ları davasının ilk duruşması 25 Mart’ta yapılacak.