İlker Başbuğ: ÖSO'yla ortak hareket yanlış, Esad'la doğrudan diyalog kurulmalı

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Washington'da yayın yapan The Hill gazetesine bir makale yazdı.

İlker Başbuğ: ÖSO'yla ortak hareket yanlış, Esad'la doğrudan diyalog kurulmalı

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la temas kurulmasının uzun vadede Türkiye’nin çıkarına olduğunu vurgulayarak, “Suriye’de kalıcı barış için başka alternatif yok” dedi.

Başbuğ, Washington’da yayın yapan The Hill gazetesi için kaleme aldığı “ABD-Türkiye ilişkilerinde sorun yaratan ne ve neler yapılmalı?” başlıklı makalesinde, ABD’nin PYD’ye, Türkiye’nin de ÖSO’ya verdiği desteği ‘taktiksel yaklaşımlar’ olarak nitelerken, TSK’nın Suriye topraklarında cihatçı ÖSO’yla ortak yürüttüğü Fırat Kalkanı operasyonu için dikkat çeken ifadeler kullandı. “Türkiye’nin ÖSO’yla ortak hareket etme kararı yanlış” diyen Başbuğ, “Türkiye bu politikayı, uzun vadeli çıkarı için gözden geçirmeli; bu çıkar, güney sınırında istikrarlı bir komşudan geçiyor” dedi.

“Esad’la doğrudan diyalog kurulmalı”

Başbuğ yazısında, ‘iki ülkenin de Suriye krizine gerçek ve sürekli çözüm bulmak için Rusya ve İran gibi bölgesel aktörlerle bir araya gelmesi gerektiğini’ belirterek, şöyle devam etti:

“Bu çözüm Türkiye’ye yönelik IŞİD ve PYD tehditlerini yenilgiye uğratma stratejilerini içermekle birlikte, aynı zamanda büyük resmi de gözetmeli. ABD, Türkiye, Rusya ve İran’ın hepsi Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunduğunu görmek istiyor ve farklılıklarını aşmak için bir araya gelmeliler. ABD açısından bu, hem Türkiye’ye hem de birleşik bir Suriye’nin bütünlüğüne gerçek bir tehlike yönelten PYD’ye desteğe son vermek anlamına geliyor. Türkiye açısından da, Esad hükümetiyle doğrudan diyalog kurmak anlamına geliyor. Bunlar kısa vadede zorlu kararlar olabilir, İran ve Rusya’yla ortak zemin bulmak zor olacaktır fakat Suriye’de kalıcı barış için başka alternatif yok.”

Başbuğ makalesinin sonunda, iki ülke ilişkilerinin düzelmesi için ABD’nin Fethullah Gülen’i iade etmesi gerektiğini de belirtti.