IŞİD, Rakka'dan çıkışları yasakladı

IŞİD, Suriye’deki kalesi Rakka’da sivillerin kentten ayrılmasını yasakladı.

IŞİD, Rakka'dan çıkışları yasakladı

IŞİD, Suriye’deki kalesi Rakka’da sivillerin kentten ayrılmasını yasakladı.

Sputnik’in haberine göre Rakka’da yaşayan bir Suriyeli, IŞİD’in hangi nedenle olursa olsun sivillerin kent dışına çıkmalarını yasakladığını söyledi. Yasağın nedeni konusunda bir açıklama yapılmadığını belirten Suriyeli, IŞİD’in kontrolündeki kentte artan gıda ve yakıt fiyatları nedeniyle birçok kişinin son dönemde başka yerlere göç ettiğini kaydetti.

IŞİD’in daha önce de genç erkeklerin kent dışına çıkmasını yasakladığı belirtilmişti. Dış dünyayla bağı büyük ölçüde kesilen Rakka’da, IŞİD’in yol açtığı şiddet, kadınlara yönelik ağır baskı, yiyecek ve tıbbi malzeme eksikliği gibi nedenlerden dolayı halkın açlık ve hastalıklarla boğuştuğu haberleri basına yansımıştı.

Öte yandan çeşitli kaynaklarca, Suriye Ordusu’nun yaklaşık 3 buçuk yıldır güneyi ve batısı büyük oranda El Kaide bağlantılı El Nusra grubunun işgali altında bulunan Halep’i geri almak için harekete geçmeyi planladığı belirtiliyor.

Bu durumda Suriye Ordusu’nun Halep’i temizlemesi ve yeniden ele geçirmesi diğer cihatçı örgütlerle birlikte kentin kuzey doğusundaki Rakka ve Deyr Ez Zor’u kontrolünde tutan IŞİD açısından da büyük bir darbe olacak.

Daha önce de sivilleri kalkan olarak kullanan IŞİD’in Rakka’da da yasak uygulamasıyla birlikte “yine sivilleri kalkan olarak mı kullanacak?” sorusunu akıllara getiriyor.