Kanada’dan Ortadoğu için öneri: “eğit-donat” projesi

Kanada’nın popüler başbakanı Justin Trudeau’nun iktidara gelmesinin ardından IŞİD karşıtı uluslararası koalisyona destek veren uçakları çekme kararı alan ülkeden, ABD liderliğindeki koalisyonu sevindirecek bir öneri geldi. Kanada Savunma Bakanı Harjit Sajjan, IŞİD’le mücadelede önceliğin hava saldırılarına değil kara operasyonuna verilmesi gerektiğini savundu. Sajjan, kara operasyonunun gerçekleşmesi halinde ise Kanada askerlerinin değil Kürt ve Arapların savaşmasının... View Article

Kanada’dan Ortadoğu için öneri: “eğit-donat” projesi

Kanada’nın popüler başbakanı Justin Trudeau’nun iktidara gelmesinin ardından IŞİD karşıtı uluslararası koalisyona destek veren uçakları çekme kararı alan ülkeden, ABD liderliğindeki koalisyonu sevindirecek bir öneri geldi.

Kanada Savunma Bakanı Harjit Sajjan, IŞİD’le mücadelede önceliğin hava saldırılarına değil kara operasyonuna verilmesi gerektiğini savundu. Sajjan, kara operasyonunun gerçekleşmesi halinde ise Kanada askerlerinin değil Kürt ve Arapların savaşmasının daha iyi olacağını söyleyerek, Kanada’nın uçaklarını çekmesinin altında yatan nedeni de açıklamış oldu.

Sajjan “Tabii ki CF-18’lerimizi orada tutmak isteriz” derken mevcut koşullarda tek başına hava operasyonlarının ‘sorumluca’ bir hareket olmayacağını söyledi. “Bence yapacağımız en sorumluca hareket, koalisyonun ortağı olarak mevcut durumu ve koalisyonun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak. Mevcut şartlar ise ‘Nasıl daha çok hedef vururuz?’ sorusunu sordurtuyor. Savaş, hedefleri tanımlayıp bulabilmemizi ve ardından aynı etkiyi karada da yakalamamızı gerektiren bir aşamaya girdi.” ifadelerini kullanan Kanadalı Bakan ordunun odaklanacak daha önemli görevleri olduğunu belirtti.

Irak’taki Kürt ve Arapların dâhil olacağı ortak bir ‘danışmanlık ve yardım’ programının daha etkili olacağını “Bölgede Irak postallarının olması gerekiyor. Kara gücü olmazsa kazanamazsınız” sözleriyle ifade etti.

“Yerel güçlere saldırıları nasıl düzenleyeceklerini bölgede öğretmek çok önemli.” diyen Sajjan Kanada’nın yürüttüğü eğitim ve yönlendirme görevinin bir yere kadar süreceğini belirterek yerel güçleri kendi başlarına operasyonları sürdürmek üzere eğitmelerinin çok önemli bir görev olduğunu söyledi. Kanadalı Bakan “Tam da Afganistan’daki eğitimimizi bitirmiş ve ülkeden çekiliyorken… Bu bizim iyi olduğumuz etkili araçlardan biri” dedi.

Saijan Kanada Ordusu’nun “çok önemli” görevinin ise kadınları ve yerlileri orduya almak üzere çalışma yürütmek olduğunu söylerken, askeri bütçenin genişletilmesi konusunda bütçe düzenlemelerinin orduya ilişkin planlamalara olanak tanıyacak şekilde gerçekleşmesini umduğunu belirtti.

Kasım ayında Kanada Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı özel harekât birliklerinin, IŞİD’e karşı savaşan Kürt güçlerle birlikte çarpışmalara girdiği belirtilirken Kanada Savunma Bakanlığı konuyla ilgili sorulara cevap vermekten kaçınmıştı.

Renkler bahane, savaş şahane mi?

Kanada’da Liberal Parti’nin seçimleri kazanması, özellikle parti lideri Justin Trudeau’nun başbakanlık koltuğuna oturması ve “renkli” kabinesi nedeniyle yankı uyandırmıştı. Dünya basını tarafından çokça yer verilen Kanada’nın liberal hükümeti dünyadaki birçok sol parti ve sempatizanda heyecan uyandırmıştı.

Trudeau’nun kendisini feminist olarak tanımlarken, LGBTİ hakları mücadelesine verdiği destek ve marihuanayı yasallaştıracağı yönündeki açıklamaları ile birlikte kürtajın devlet tarafından düzenlenmesine de karşı olduğunu söylemesi ve “genç, dövmeli, kaslı, sporcu, bilgili, yeri geldiğinde striptiz yapabilen” bir başbakan olarak büyük sempati toplaması siyasetin “derinliğini” gözler önüne seriyor.

Kanada ordusunun ilk Sih alay komutanı unvanına sahip olan ve Afganistan’ta ve Bosna’da görev yapan Harjit Sajjan ise Trudeau’nun “renkli” kabinesinin en çok ilgi çeken bakanlarından biri. Bu ilginin etnik ve dini kökeninden mi kaynaklandığı yoksa, görev yaptığı ülkelerdeki performansıyla ve bakan olarak sunduğu projeleriyle mi alakalı olduğu önümüzdeki günlerde Kanada’nın savaş politikalarıyla netleşecek gibi görünüyor.