Kara harekâtı için NATO planı

Geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan’ın Suriye’ye kara birliklerini gönderme konusundaki açıklamasına Beyaz Saray’dan memnuniyetle karşılık gelirken ABD Savunma Bakanı Ashton Carter dün Brüksel’de NATO üyesi ülkelerinin savunma bakanları ve Suudi Arabistan Savunma Bakanı Mohammed bin Salman bin Abdulaziz ile bir araya geldi. Toplantıda Riyad’ın askeri planının ayrıntıları ve Suudi kara birliklerinin harekâtı masaya yatırıldı. Brüksel’deki NATO... View Article

Kara harekâtı için NATO planı

Geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan’ın Suriye’ye kara birliklerini gönderme konusundaki açıklamasına Beyaz Saray’dan memnuniyetle karşılık gelirken ABD Savunma Bakanı Ashton Carter dün Brüksel’de NATO üyesi ülkelerinin savunma bakanları ve Suudi Arabistan Savunma Bakanı Mohammed bin Salman bin Abdulaziz ile bir araya geldi. Toplantıda Riyad’ın askeri planının ayrıntıları ve Suudi kara birliklerinin harekâtı masaya yatırıldı.

Brüksel’deki NATO Genel Merkezi’nde gerçekleşen toplantının ardından Carter’ın sözcüsü Peter Cook, ABD Savunma Bakanı’nın Suudi Arabistan’a askeri desteğini arttıracağı için teşekkür ettiğini bildirirken NATO savunma bakanları da Riyad’ı Askeri İslam İttifakı konusunda tebrik etti.

“Muhalefet” cephesi de savaştan memnun

Riyad’ın adımının “muhalefeti” de memnun ettiği görülüyor. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca’nın “ÖSO ve sUriye direnişini desteklemek üzere Özellikle Arap dostlarımız tarafından bir müdahale Şii militanlar ve IŞİD’le savaşan ÖSO için en başından beri gerekliydi. Ancak, Rusya’nın müdahalesiyle birlikte bu konu hayati bir duruma geldi.” ifadeleriyle Suudi birliklerinin kara harekâtı konusundaki niyetleri de gözler önüne seriyor.

Öte yandan, AKP Hükümeti konuya ilişkin resmi ağızlardan net herhangi bir açıklama yapmazken geçtiğimiz günlerde Ahmet Davutoğlu’nun Riyad ziyareti sırasında beraberindeki heyetin bileşimine Genelkurmay Başkanı’nın dâhil olması ve ziyarette alınan ortak askeri tatbikat kararı Tayyip Erdoğan ve AKP iktidarının da kara harekâtı üzerinden bölgede rol kapmak üzere ne derece istekli olduğunu ortaya koyuyor.

Emperyalistler Suriye ve Rusya’yı suçluyor

Emperyalizmin, Suriye hükümetinin ülkedeki ilerleyişinden duyduğu rahatsızlığın bir diğer göstergesi ise geçtiğimiz hafta New York’ta kapalı olarak gerçekleştirilen BM Güvenlik Konseyi toplantısında Konsey’den Rusya ve Suriye’ye dönük olarak yapılan Cenevre görüşmelerinin başarısızlığının müsebbibi oldukları suçlaması. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın katıldığı Konsey toplantısının ardından Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre, Mistura’nın toplantıda Suriye hükümetinin herhangi bir şekilde taviz vermemesinin kendisini Cenevre görüşmelerine ara vermeye zorladığını ifade ettiğini belirterek Suriye’nin egemenliğini kırma konusunda emperyalist cephenin basıncını gözler önüne seriyor.

ABD’den Suudilere kara harekâtı için 150 milyon dolarlık silah

Öte yandan ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA) dün, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Suudi Arabistan’a 150 milyon dolarlık silah satışına onay verdiğini açıkladı.

Açıklamada “Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan Krallığına olası silah satışı konusunda karar aldı” ifadeleriyle birlikte satışın tahmini miktarının154.9 milyon dolar değerinde olduğu belirtilirken Suudi Arabistan’a yapılacak bu satışın, bölgedeki stratejik müttefiklerin güvenliğinin artırılmasına ve Ortadoğu’daki ekonomik gelişmelere katkı koyacağı ifade edildi.