Latin Amerika'da ABD'nin seçim hileleri ortaya çıktı

Kolombiyalı bir "hacker"ın, sekiz yıldır tüm Latin Amerika'daki seçimlere, sağcılar lehine müdahale ettiği ortaya çıktı.

Latin Amerika'da ABD'nin seçim hileleri ortaya çıktı

Kolombiyalı bir “hacker”ın, sekiz yıldır tüm Latin Amerika’daki seçimlere, sağcılar lehine müdahale ettiği ortaya çıktı.

Latin Amerika’daki solcu-halkçı iktidarlara karşı ABD destekli müdahaleler sürerken, çok çarpıcı bir bilgi ortaya çıktı. Kıtadaki büyük oyunu, Bloomberg’den Jordan Robertson, Michael Riley ve Andrew Willis ortaya çıkardı.

Sol haber portalının haberine göre, Kolombiyalı “hacker” Andres Sepulveda’nın Kolombiya, Kosta Rika, El Salvador, Guatemala, Honduras, Meksika, Nikaragua, Panama ve Venezuela’daki seçimleri 8 yıl boyunca sağcılar lehine “hacklediği” belirtiliyor.

Şu anda Kolombiya’da hapiste bulunan Sepulveda, 2005 yılından beri bu işi yaptığını ve aylık en az 12 bin dolar para kazandığını kaydediyor.

Kirli seçim manipülasyonları Kolombiya’da başlamış

“Hacker”ın ilk kirli işi, 2006 yılında Kolombiya’nın sağcı başkanı Alvaro Uribe’nin seçim kampanyası sırasında olmuş. Kolombiyalı, Uribe’nin rakibinin internet sitesini ve kampanya veritabanını “hack”lemiş.

Sepulveda, 2012 yılında Meksika’daki seçim döneminde de, Enrique Peña Nieto için “hack”, casusluk ve sosyal medya manipülasyonu yapmış. Bu dönem “hacker”ın bütçesi 600 bin dolarmış. O dönem Nieto, seçim manipülasyonları ile suçlanmış, rakibi Manuel Lopez Obrador oyların tekrar sayılmasını istemişti.

Sapulveda, 2009’da Honduras’ın sağcı lideri Porfirio Lobo için de çalışmış. Sepulveda ayrıca Nikaragua’nın solcu başkanı Daniel Ortega ve Venezuela’nın lideri Hugo Chavez karşıtı faaliyetlerde de bulunmuş.

“Hacker”ın Miami’deki bağlantısı

Sepulveda, Miami merkezli “siyasi danışman” Juan Jose Rendon için çalıştığını söyledi. El Salvador’un solcu başkanı Carlos Mauricio Funes, Rendon’u tüm bölgede “kirli kampanyalar yürütmekle” suçlamıştı. Rendon, Sepulveda ile “kirli işler” için çalıştığı iddialarını reddetti.

Sepulveda, casusluk ve 2014 seçimlerinde komplo iddialarıyla 10 yıl hapse mahkum oldu.