Suudi Arabistan Yemen'de ateşkesi bozdu

Suudi Arabistan, İsviçre’de başlayan müzakereler sebebiyle ilan edilen ateşkesi bozdu.

Suudi Arabistan Yemen'de ateşkesi bozdu

Suudi Arabistan ve Yemen arasında, 15 Aralık’ta İsviçre’de başlayan müzakereler sebebiyle ilan edilen ateşkes, Husi militanların ateşkese uymadığını öne süren Suudi Arabistan yönetimi tarafından bozuldu.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Yemen Devlet Başkanı Abdurrabbu Hadi’nin talebi üzerine, Cenevre’de başlayacak diyalog görüşmeleri öncesinde ülkede ilk önce yedi günlük, akabinde ise ucu açık ateşkes kararı almıştı. Bugün itibariyle ateşkese uymayacağını ilan eden koalisyon güçleri tarafından yapılan açıklamada, “Husi militanlarının alınan kararlara uymadıkları görülmüştür. Cumartesi öğlen vakti itibariyle ateşkes iptal edilmiştir” ifadelerine yer verildi. Açıklamaya bugünden itibaren Husi ve devrik lider Ali Abdullah Salih güçlerine ateş açılacağı ifadesi eklendi.

Karar, Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr’in idamından sonra geldi

Riyad yönetiminin bu sabah, aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr’in de bulunduğu 47 kişiyi idam etmesi, bölgede tansiyonu daha da yükseltti.

Yemen’de Suudi Arabistan’a karşı savaşan Şii Husiler’den ise Riyad yönetimine, “Yemen’de olduğu gibi Suud’da da bedelini ödeteceğiz” tehdidi geldi. Suudi Arabistan’ın ateşkesi bozma ilanı, Husilerin bu açıklamasından sonra gelmesi ise dikkat çekti. Ayrıca yeni yılda Yemen’de çıkan çatışmalarda yaklaşık 70 kişinin öldüğü de gelen bilgiler arasında.

Müzakereler Etiyopya’da devam edecek

İsviçre’de 15 Aralık’ta başlayan müzakerelerde, Husiler ve Devlet Başkanı Hadi taraftarları kalıcı bir anlaşma sağlayamamıştı. Taraflar, 14 Ocak’ta BM öncülüğünde Etiyopya’da tekrar buluşma kararı almıştı. Müzakerelerin önünü tıkadığı iddia edilen maddenin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Nisan ayında aldığı 2216 sayılı kararın Husiler tarafından uygulanması bekleniyor. Bu maddede, eski lider Ali Abdullah Salih’e bağlı güçler ile Husilerin silah bırakması ve ele geçirdikleri şehirlerden çekilmesi şartı yer alıyor.