ABD'den YPG'ye 5 bin Kalaşnikof

ABD Başkanı Donald Trump’ın, PYD/YPG’ye bundan sonra silah verilmeyeceğini açıklamasından sonra, Beyaz Saray yönetiminden bir yetkili ağır silahların YPG’den geri isteneceğini Reuters’a söyledi. Al Monitor’un Pentagon muhabiri Jack Detsch’in haberine göre, PYD/YPG’ye verilen silahların hepsinin seri numarası alınıyor ve özellikle ağır silahların bilgileri Türkiye ile paylaşılıyor. Suriye’deki süreç bittikten sonra da bu silahlar PYD/YPG’den geri... View Article

ABD'den YPG'ye 5 bin Kalaşnikof

ABD Başkanı Donald Trump’ın, PYD/YPG’ye bundan sonra silah verilmeyeceğini açıklamasından sonra, Beyaz Saray yönetiminden bir yetkili ağır silahların YPG’den geri isteneceğini Reuters’a söyledi. Al Monitor’un Pentagon muhabiri Jack Detsch’in haberine göre, PYD/YPG’ye verilen silahların hepsinin seri numarası alınıyor ve özellikle ağır silahların bilgileri Türkiye ile paylaşılıyor. Suriye’deki süreç bittikten sonra da bu silahlar PYD/YPG’den geri istenecek. Haberde yer alan bilgilere göre, silahların yanlış ellere gitmesini engellemek için silahları izleme veri tabanı oluşturuldu. Bu silahların seri numaraları kayıt edildi. Ayrıca ağır makineli tüfekler, Humvee’lerin güvenli dönüşlerinin sağlanacağının bilgisi Türkiye ile paylaşıldı.

2018 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’na göre ABD önümüzdeki eylül ayına kadar Suriye’de destekledikleri guruplara 500 milyon dolarlık yardımda bulunacak. Bu gruplara ayrıca 5 bin adet Ak-47, keskin nişancı tüfeği ve ağır makineli silahlar ve 21 milyon dolar maaş verecek. Haberde bir başka iddia ise PYD/YPG’ye yardımın devam ettiği. 

ABD’nin YPG’ye verdiği bu silahların dökümü kamuoyuna açıklanmasa bile Pentagon’a yakın askeri yayın Military Times (MT) tarafından yayınlandı. MT’nin listesine göre ana omurgasını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne ABD tarafından şu silahlar verilecek: 6 bin adet Biksi, 3 bin 500 adet Doçka, 3 bin adet RPG-7 tanksavar, bin adet AT-4 ve SPG-9 yeni nesil anti tank füzesi, 80 adet 60 mm havan, 80 adet 82 mm havan, 75 adet 120 mm havan, 150 adet AN/PVS 7b gece görüş gözlüğü 150 adet AN/PEQ 2 lazer işaretleyici.