ABD İran'a yaptırımın içeriğini resmen duyurdu, muaf tutulacak 8 ülkeyi açıkladı

ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD'nin İran'a karşı olan yaptırımların tümünü tekrar yürürlüğe koyduğunu resmen duyurdu.

ABD İran'a yaptırımın içeriğini resmen duyurdu, muaf tutulacak 8 ülkeyi açıkladı

ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD’nin İran’a karşı olan yaptırımların tümünü tekrar yürürlüğe koyduğunu resmen duyurdu.

ABD Hazine Bakanı Mnuchin, yaptırımın neleri kapsadığına ilişkin “400’den fazla şirket enerji ve gemicilik sektöründe hedef alındı. 250 kişi yaptırım listelerinde. Atom Enerji Organizasyonu da var. Bugüne kadar görülmemiş yaptırımlar oldu. ABD ekonomik baskısının İran üzerinde en yüksek seviyede olduğunu söyleyebilirim. İran rejimi artan bir finansal izolasyona maruz kalacak. Terör ve bölgesel kötü hareketleri var, bunların bırakılması gerekiyor.” dedi.

Mnuchin, İran Gemicilik ve Enerji Sektörü’ndeki 200’den fazla kişi ve gemi ile 50 İran bankası ve 700’den fazla İranlının yaptırım listesinde olduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da “Geldiğimden beri yaptırımlar uygulanmıştır bugün hızlandırılacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken bir şey var. İran’a yaptırımlar devam edecek ve cezalar da olacak. İran’la iş yapmak kötü sonuçlar doğuracaktır. 20’den fazla ülke zaten piyasadan 1 milyon varil azalttı. Mayıs’tan beri petrol gelirleri düştü.” dedi.

Bazı ülkelere muafiyet verdiklerini belirten Pompeo bu ülkeleri Çin, Hindistan, Güney Kore, Türkiye, İtalya, Yunanistan, Japonya ve Tayvan olarak açıkladı.

Pompeo, “Gerçekleri ortaya koymamız gerekiyor. ABD, nükleer anlaşmaya girdikten sonra İran bölgedeki baskısını arttırdı. Bizim attığımız adımlarla İran’ın üzerindeki baskının etkin olarak istediğimiz sonuca ulaşacağını ve İran’ın risk artırıcı bir unsur olmasını engelleyeceğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Soru-cevap kısmında Al Jazeera muhabiri “İran’ın istikrarsız ve bölgede kaos yaratan tutumundan bahsediyorsunuz. Bu Suudi Arabistan’dan ne kadar farklı? Onlar da aynısı yapmıyor mu?” sorusunu yöneltti.

“İKİ ÜLKE KARŞILAŞTIRILAMAZ BİLE”

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, toplantının soru-cevap kısmında gelen “İran’ın istikrarsız ve bölgede kaos yaratan tutumundan bahsediyorsunuz. Bu Suudi Arabistan’dan ne kadar farklı? Onlar da aynısı yapmıyor mu?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“İran, ABD’ye direkt bir tehdit. Aynı zamanda Yemen’de Husileri destekliyor. Irak’ta Şii militanları destekliyor. Dolayısıyla Irak’ta sivillerin ölümüne neden oluyor. Suriye’de zaten yaptıklarını biliyorsunuz. Bu liste uzar gider. İki ülke karşılaştırılamaz bile. Suudi Arabistan bizim terörle mücadelemize en büyük destek veren ülkelerden biri oldu. İran İslam Cumhuriyeti Orta Doğu’da problem yaratan bir devlettir” yanıtını verdi.