TKH'den tren faciası için açıklama: Ne Tesadüf Ne de Kader! Rant ve Piyasacılık Öldürüyor

Ankara'da gerçekleşen tren faciasıyla ilgili Türkiye Komünist Hareketi açıklamasında "AKP iktidarının ehil olmayan yönetimi, bilim dışı ulaşım planları, rant ve siyasi çıkar amaçlı politikaları bulunmaktadır." denilirken, rant ve kâr odaklı düzenle mücadele çağrısı yapıldı.

TKH'den tren faciası için açıklama: Ne Tesadüf Ne de Kader! Rant ve Piyasacılık Öldürüyor

Türkiye Komünist Hareketi (TKH), Ankara’da sabah saatlerinde yaşanan ve şu ana dek en az 9 kişinin yaşamını yitirdiği açıklanan tren faciasının ardından bir açıklama yayımladı.

Açıklamada facianın 25 kişinin yaşamını yitirdiği Çorlu’daki kazanın üzerinden henüz 6 ay geçmeden meydana gelmiş olmasına dikkat çekilirken, “AKP iktidarı döneminde yaşanan kazaların artarak devam etmesi bütün yurttaşlarımız tarafından sorgulanmalıdır.” denildi.

Kazalarının arkasında AKP iktidarının ehil olmayan yönetimi, bilim dışı ulaşım planları, rant ve siyasi çıkar amaçlı politikalarının bulunduğuna işaret edilen açıklamada “Önceki kazalarda olduğu gibi Ankara’da yaşanan kaza da, bir tesadüf ya da kader değil bir katliamdır.” vurgusu yapılırken “Yarın benzer facialarla karşı karşıya kalabilecek tüm emekçi halkımızı bu rant ve kar odaklı piyasacı düzenle mücadele etmeye ve başta AKP hükümeti olmak üzere tüm sorumlulardan hesap sormaya çağırmaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

TKH açıklaması şöyle:

25 kişinin yaşamını yitirdiği, 73 kişinin yaralandığı Tekirdağ tren kazasının üzerinden daha 6 ay geçmeden yeni bir tren kazası bu sefer Ankara’da gerçekleşti. Şu ana kadar ilan edilen resmi açıklamalara göre 9 yurttaşımız yaşamını yitirmiş 47 yurttaşımız ise yaralanmıştır.

AKP iktidarı döneminde yaşanan kazaların artarak devam etmesi bütün yurttaşlarımız tarafından sorgulanmalıdır.

2004 yılında Sakarya Pamukova’da, yine AKP’nin ”yeni uygulaması” olarak karşımıza çıkan “hızlandırılmış tren” faciasında 41 yurttaşımızın yaşamını yitirdiği unutulmamalıdır.

Tekirdağ’da aşırı yağmur yüzünden rayların altından zemin kaymasının neden olduğu söylenen kazanın hesabı henüz verilmeden bugün Ankara’da gerçekleşen kaza ne kader ne de tesadüf olarak görülmelidir.

Sakarya, Tekirdağ ve bugün Ankara’da gerçekleşen tren kazalarının arkasında AKP iktidarının ehil olmayan yönetimi, bilim dışı ulaşım planları, rant ve siyasi çıkar amaçlı politikaları bulunmaktadır. Yerli ve yabancı sermayeyle ihale hesapları, kadrolaşmada liyakat yerine yandaşlığın konması, oy devşirmek için hesapsız açılış şovları, daha fazla kar etmek için işçilere dayatılan yoğun çalışma koşulları, yaşadığımız felaketlerin özünde AKP iktidarının bulunduğu göstermeye yeter de artar bile.

Soma’da, Ermenek’te yaşanan maden kazalarında ortaya çıkan katliamlar, son 16 yılda on binlerce işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirmesi, 3. Havalimanı inşaatında onlarca işçinin yaşamını yitirmesi gibi gerçekler de düşünüldüğünde AKP’nin emek ve insan düşmanı politikaları bir kez daha görülecektir.

Önceki kazalarda olduğu gibi Ankara’da yaşanan kaza da, bir tesadüf ya da kader değil bir katliamdır.

Partimiz Türkiye Komünist Hareketi, yaşamını yitiren yurttaşlarımızın ailelerine başsağlığı, yaralı yurttaşlarımıza acil şifalar diler.

Partimiz daha önce de yaptığı çağrıyı yineleyerek, sadece bu faciaları yaşayanları değil, yarın benzer facialarla karşı karşıya kalabilecek tüm emekçi halkımızı bu rant ve kar odaklı piyasacı düzenle mücadele etmeye ve başta AKP hükümeti olmak üzere tüm sorumlulardan hesap sormaya çağırmaktadır.

TÜRKİYE KOMÜNİST HAREKETİ

GENEL MERKEZ

13 Aralık 2018