Bahçeli'den yeni teklif: Muhtarlıkları kaldıralım

Bahçeli'nin 'tek seçim' önerisi için çalışmalara başlandığını iddia eden, AKP'ye yakın medya; bu kez Bahçeli'nin yeni bir teklifte bulunduğunu iddia etti. İddiaya göre, Bahçeli, 'Büyükşehirlerde muhtarlık kaldırılsın' teklifini getirdi.

Bahçeli'den yeni teklif: Muhtarlıkları kaldıralım

MHP lideri ve ‘Cumhur İttifakı’nın küçük ortağı Devlet Bahçeli, ‘Büyükşehirlerde belediye başkanlarını seçelim, ilçe başkanlarını o belirlesin’ önerisi tartışılırken, bir yeni teklifte daha bulundu.

Bahçeli’nin ‘tek seçim’ önerisi için çalışmalara başlandığını iddia eden, AKP’ye yakın medya; bu kez Bahçeli’nin yeni bir teklifte bulunduğunu iddia etti. İddiaya göre, Bahçeli, ‘Büyükşehirlerde muhtarlık kaldırılsın’ teklifini getirdi.

AKP’ye yakın yayın organlarından Türkiye Gazetesi‘nin iddiasına göre, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘Büyükşehirleri seçelim, o da ilçe belediye başkanlarını seçsin’ teklifi üzerine MHP kurmayları çalışmaya başladı. Büyükşehir Yasasıyla ilgili çalışma başlatan MHP kurmaylarının, bu kez 30 büyükşehirde muhtarlıkların kaldırılması üzerine bir teklif sunmaya hazırlanıyor.

‘Büyükşehir belediye başkanı ilçe belediye başkanlarını seçsin’

Ankara ve İstanbul ile beraber büyükşehirlerin Cumhur İttifakı tarafından kaybedilmesinin ardından, birçok şehirde belediye başkanlığının başka partiden, belediye meclisindeki çoğunluğunun ise farklı partiden olmasından kaynaklı ortaya çıkacak problemler konusunda spekülasyonlar yapılmıştı.

Bahçeli’nin ise yeni bir sistem önerisinde bulunmuş; ‘Büyükşehirleri seçelim, o da ilçe belediye başkanlarını seçsin’ teklifinde bulunduğu iddia edilmişti. AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, MHP liderine önerisiyle ilgili olarak ‘Sayın Bahçeli, kamu hizmetinin daha iyi verilmesi ve büyükşehir belediye başkanı ile ilçe belediye başkanı arasında, hizmet etme çalışmalarını, çabalarını sekteye uğratacak siyasal farklılıkların olmaması için, bu değerlendirmeyi yaptığı kanaatindeyim. Sayın Bahçeli, bir öneride bulundu. Bu çok kıymetlidir. Buna ilişkin çalışmalar yapılabilir ama bunlar ortak mutabakat ile yapılır’ demiş ve Bahçeli’nin önerisini dikkate aldıklarını ifade etmişti.

MHP’nin teklifine revize

MHP’nin önerisi üzerine AKP’nin ‘büyükşehirler dışında kalan bazı illerin “bütünşehir” kapsamına alınması’ üzerine bir teklif ile söz konusu tartışmaları TBMM’ye getireceği iddia edildi. Büyükşehir yasasıyla ilgili teklifin ilçe belediyelerinin yetkilerini de düzenleyeceği, ilçe belediyelerinin yetkilerinin artırılmasının planlandığı iddiaları ortaya atıldı.

MHP, 30 büyükşehirde belediye başkan adayının ekibi ile birlikte seçime girmesi üzerinde dururken; oy pusulasında büyükşehir belediye başkan adayının isminin altında birlikte çalışacağı ilçe belediye başkanlarının da yer alması üzerine çalışıyor. Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarının tek pusulada seçime girmesi üzerinden planlar yapılıyor.

MHP aynı teklifini revize ederek, Büyükşehirlerdeki muhtarlıkların da kaldırılması üzerine çalışıyor; büyükşehirlerde muhtarların eskisi kadar etkin olmadığını, bu yüzden bir düzenleme yapılabileceğini ifade ediyor.

Önerilerin ise Kasım ayında Meclis’e getirilmesi planlanıyor.