ABD'li komutan: Suriye'de ne kadar kalacağımız siyasi bir karara bağlı

McKenzie, "Suriye'de ne kadar kalacağımızı bilmiyorum. Elbette ki sonsuza kadar orada kalacak değiliz. Günün birinde oradan çıkacağız ve bu siyasi bir karar olacak. Biz de o kararı icra etmeye hazır olacağız" ifadelerini kullandı.

ABD'li komutan: Suriye'de ne kadar kalacağımız siyasi bir karara bağlı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral McKenzie, “Suriye’de ne kadar kalacağımızı bilmiyorum. Elbette ki sonsuza kadar orada kalacak değiliz. Günün birinde oradan çıkacağız ve bu siyasi bir karar olacak” açıklamasında bulundu.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie, Washington merkezli Orta Doğu Enstitüsü’nün düzenlediği online panelde ABD’nin Ortadoğu’daki varlığına dair de açıklamalarda bulundu.

İran’ın ABD ile Irak arasındaki ilişkileri koparmaya çalıştığını iddia eden McKenzie, “ABD ile Irak arasında yarın bakanlar seviyesinde stratejik diyalog görüşmelerine başlayacak ve bu görüşmeler iki ülke arasındaki uzun dönemli ilişki açısından kritik” değerlendirmesini paylaştı.

McKenzie, “Irak hükümetinin ABD ve koalisyon kuvvetlerinin ülkede kalmasını isteyeceğine inanıyorum” diye de ekledi.

ABD’nin Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile çalışmaya devam edeceğini ifade eden Kenneth F. McKenzie, Suriye hükümetinin Suriye’nin doğusunda ABD kuvvetlerine yönelik baskısını artıracağını söyledi

SİYASİ BİR KARAR

McKenzie, “Suriye’de ne kadar kalacağımızı bilmiyorum. Elbette ki sonsuza kadar orada kalacak değiliz. Günün birinde oradan çıkacağız ve bu siyasi bir karar olacak. Biz de o kararı icra etmeye hazır olacağız” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Afganistan’da Taliban ile yaptığı anlaşmayı da değerlendiren Orgeneral McKenzie, Taliban’ın güvenilir ortak olacağını göstermesi gerektiğini ve bu konuda henüz kendisinde olumlu bir kanı oluşmadığını anlattı.

McKenzie, ABD’nin Taliban ile yapılan ilk anlaşma çerçevesinde Afganistan’daki asker sayısını 8 bin 600’e çekeceğine, ancak beklenen koşulların yerine getirilmemesi nedeniyle daha aşağı çekmeye hazır olmadığına dikkat çekti.

Kenneth F. McKenzie, şartlar yerine getirildiği takdirde ABD’nin Mayıs 2021 itibarıyla Afganistan’daki askerlerinin tamamını çekmiş olacağını ifade etti.