Savunma ayakta: Yüzlerce avukat Çağlayan Adliyesi önünde

Çağlayan Adliyesi önünde 'Savunma susmadı, susturulamaz!' diyen avukatlar buluştu.

Savunma ayakta: Yüzlerce avukat Çağlayan Adliyesi önünde

AKP’nin baroların yönetim yapısına yönelik saldırı girişimini hayata geçirilmek üzere hazırladığı yasa düzenlemesi bugün TBMM’ye sundu.

Tepki çeken düzenlemeye karşı İstanbul Barosu, Çağlayan Adliyesi önündeki “Savunma Mitingi” gerçekleştiriyor.

Çağlayan’da İstanbul Adliyesi’nde gerçekleşen miting öncesi adliye önündeki alan polis bariyerleri ile çevrildi. Avukatlar ayrıca, adliye önündeki meydanın polis bariyerleriyle çevrilerek miting için küçük bir alan bırakılmasını da alkışlar ve sloganlarla protesto etti.

Alanın dakikalar geçtikçe dolmaya başlaması üzerine barikatlar aşama aşama kaldırıldı.

Polis bariyerlerinin açılmasının ardından da miting başladı. Alanda konuşmalar yapılırken avukatların “Savunma susmadı, susmayacak!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Metin Feyzioğlu istifa!” sloganları da alanda yankılandı.

BİAT ETMEYİZ

Miting alanında konuşma yapan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu şu ifadeleri kullandı:

“İstanbul Barosu için, Türk halkı için buradayız. Bu hepimizin hareketi. Bu işin seçimi yok, genel kurulu yok, irade ipoteği yok, yovu yok. Bugün hep birlikteyiz.

Bütün görüşlerin olduğu bir yerde şimdi biz ortak bir haykırışı dile getireceğiz. Bu toplantı ortak dilin, ortak aklın toplantısıdır. Bu ülkenin avukatları olarak, bize verilen teklifin evrensel hukuk kurallarına uygun olmadığını söyleyerek bir araya geldik.

80 baro bir araya geldik, iki kez deklerasyon yayınladık, çekin bu teklifi dedik. Bunlar değil bizim sorunlarımız dedik. Sorunlarımızı konuşalım, yasalaştıralım dedik. Ülkenin yargısının kurucu unsuru olan savunma olarak, sorunlarımız kapıdan içeri girerken başlıyor.

Kimisi ölüm orucunda avukatların. Yaşamlarını değil avukatlıklarını kaybedecekleri için direniyor avukatlar. Adil yargılanmak istiyorlar. Yaşamlarını değil avukatlıklarını kaybedecekleri için direniyorlar!

Siz siyaset yapıyorsunuz diyorlar. Siyaset yapmanın suç olduğu bir ülke söyler misiniz bana? Hukukçular siyaset konuşmasın istiyorlar, ölene kadar konuşacağız. Biz insan haklarına sahip çıkmak zorundayız. Hukukun üstünlüğünü gözetmek görevimiz. Buradan Ankara’ya söylüyorum. Susamaz barolar. Bunu bilmeli Ankara. Biz biat etmeyiz, eğilmeyiz.

2010 Referandumu’nda “Yapmayın, yargıyı FETÖ’ye teslim ediyorsunuz” dedik. “FETÖ diyemezsiniz, Hocaefendi” dediler. Bu da bir FETÖ projesidir! Yazın bunu bir kenara. Bu bir FETÖ projesidir. 2010 yılında referandum ile planlanan bir projedir.

Bu ülkenin dirence ihtiyacı var. Avukatlara ihtiyacı var. Şiddet kullanmadan, provokasyonlara pabuç bırakmadan en iyi sergileyen avukatlara ihtiyacı var.

TBMM’nin iradesine daima saygı göstereceğiz ama yasa yapma gücünü silah olarak kullanmaya kalkışanlara onun bir bumerang gibi geri döneceğini anlatacağız. Bunları hatırlatacağız onlara. Bu bizim demokratik hakkımız. Bu hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Bu teklifin evrensel hukuk formlarına, anayasaya aykırı olduğunu kanıtlayacağız çünkü bir avukatız.