Katar'daki Dünya Kupası hazırlıklarında çalışan inşaat işçileri eylemde

Katar'da çalışan İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası üyesi işçiler yaşanan hak gaspları, sağlık ve iş güvenliği gibi temel ihtiyaçların karşılanmaması nedeniyle eyleme başladı.

Katar'daki Dünya Kupası hazırlıklarında çalışan inşaat işçileri eylemde

Katar’ın Doha kentinde UCC firmasında çalışan inşaat işçileri, insanlık dışı çalışma koşulları ve ödenmeyen maaşlar nedeniyle eyleme başladı.

Yaklaşık 8 ay önce Türkiye’den Katar’a giden işçilerin su, barınma, sağlık ve çalışma ekipmanlarının işveren tarafından verilmediği öğrenilirken işçilerin maaşlarının da ödenmediği belirtildi.

Grev kararı alan İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) üyesi işçiler, konu ile ilgili bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, “Bizler 8 aydır memleketimizden uzakta 5o derecelik sıcaklıkta alın terimiz ile çalışan gurbetçi işçileriz. Günlerdir yönetime başta su olmak üzere sağlık ve barınma gibi temel ihtiyaçlarımızın karşılanması için yönetime başvurduk. İşveren ise bizim taleplerimize karşılık olarak ‘Bu koşullarda çalışan çalışır çalışmayan evine döner’ cevabını verdi. Yönetim bununla kalmayıp var olan mesailerimizi ve birer aylık maaşlarımızı vermedi. Bununla da sınırlı kalmayan yönetim ayakkabı, baret gibi çalışma ekipmanlarımızı vermeyerek bizleri kölelik koşullarında çalıştırmaya zorluyor. Bizler buradan yönetime sesleniyoruz, haklarımızı alana kadar burayı terk etmeyeceğiz! İnşaat işçisi köle değildir.” ifadelerini kullandı.

İYİ-SEN’DEN AÇIKLAMA

İYİ-SEN’in konuyla ilgili açıklamasında ise işçilerin talepleri karşılanana dek mücadelenin devam edeceği vurgulandı.

Sendikadan yapılan açıklama şu şekilde:

“2022 Dünya Kupasının gerçekleşeceği Katar’da inşaat işçileri hakları için eylemde. Türkiye’den çalışmak için Katar’a giden inşaat işçilerinin en temel hakları olan ücretleri gasp ediliyor, işçiler insanlık dışı koşullarda çalışıyor.

Dünya Kupası için yapılan inşaatlarda binlerce göçmen işçinin öldüğü stadyumların işçi mezarlığına döndüğü Katar’da, kölelik koşulları hüküm sürüyor.

Türkiye’den UCC bünyesinde çalışmaya giden inşaat işçileri elli derecenin altında koruyucu malzemeleri olmadan çalışıyor. İşçilerin birikmiş ücretleri ödenmiyor.

Sendikamız üyesi işçilerden oluşan şantiye komitesi, işçilerin ücretlerinin ödenmesi ve çalışma koşularının iyileştirilmesi için yaptığı görüşmede şirket yetkilileri “Bu koşullarda çalışan çalışır, çalışmayan ülkesine döner.” diyerek işçilere kölelik koşularını dayatmıştır.

İnşaat işçileri köle değildir. Tüm talepler yerine getirilene kadar inşaat işçilerinin mücadelesi sürecek!”