Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım: Uzayda olmazsak ileride başka ülkelere bağımlı hale geleceğiz

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Türkiye'nin uzay çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım: Uzayda olmazsak ileride başka ülkelere bağımlı hale geleceğiz

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Türkiye’nin uzay çalışmaları için Azerbaycan’da görüşmeler gerçekleştirdi. Yıldırım burada yaptığı açıklamada “Biz uzayda olmak zorundayız. Uzayda olmayan ülkeler fakirleşecektir. Bu paraları harcamazsak, ileride fakir hale düşeceğiz ve başka ülkelere bağımlı hale geleceğiz” ifadelerine yer verdi.

Azerbaycan’da yaptığı görüşmelere değinen Yıldırım, Azerbaycan’dan başlayarak bütün Türkçe konuşan ülkelerle uzay alanındaki iş birliklerini geliştirmeyi planladıklarını belirtti. Yıldırım, “Azerbaycan’da gerçekten bir birikim var. Uydu işletmeciliği gibi konularda altyapı var. Temel bilimlerde çok iyi bilim insanları var. Bunlardan Türkiye’nin bu program çerçevesinde genel olarak istifade etmesi söz konusu. Önümüzdeki günlerde diğer ülkeleri de buna katarak, bir güç birliği içerisinde inşallah bu uzaydaki varlığımızı tahkim etmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Yıldırım, Milli Uzay Programı’nın dünyada büyük ilgi uyandırdığını ön süren Yıldırım “TUA olarak 20’ye yakın ülkeyle görüşmelerimizi sürdürüyorduk. Bunu devam ettireceğiz. Bunların arasında Rusya, Amerika, Çin, Japonya ve Avrupa ülkeleri gibi büyük ülkeler de var, kardeş ülkelerimiz başta olmak üzere, bu işlerde biraz daha geride olan ama önündekileri yakalamaya çalışan ülkeler de var. Dolayısıyla buradaki güç birliğinin hepimize faydası olacaktır.” açıklamasında bulundu.

‘BU PARALARI HARCAMAZSAK FAKİRLEŞECEĞİZ’

Uzay çalışmalarına çok para harcanacağı yönündeki endişelere değinen Yıldırım, şunları söyledi:

“Aklımıza gelen her şeyde uzay sistemlerini kullanıyoruz. ‘Uzayda izi olmayanın dünyada sözü olmaz’ bizim sloganımız ve buna gerçekten de inanıyoruz. Biz uzayda olmak zorundayız. Uzayda olmayan ülkeler fakirleşecektir. Bu paraları harcamazsak, ileride fakir hale düşeceğiz ve başka ülkelere bağımlı hale geleceğiz. Biz bunu istemiyoruz. Biz, uzayda güçlü şekilde var olalım. Şimdi harcayacağımız paralar, gelecekte tüm ekonomilere geri dönecektir.”