Siyanürcü şirkete 'en üst sınır'dan ceza

Çöpler Altın Madeni'nde kullanılan siyanür boruları patlamıştı. Konuyla ilgili açıklama yapan bakanlık, şirkete 16,4 milyon lira ceza kesildiğini duyurdu.

Siyanürcü şirkete 'en üst sınır'dan ceza

Kanada ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold Madencilik tarafından işletilen Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninin siyanür borusu patlamıştı. Tonlarca siyanürün Fırat Nehri’ne aktığı ortaya çıkmış, İliç Cumhuriyet Başsavcılığı da olaya ilişkin soruşturma başlatmıştı.

Siyanürü taşıyan borunun patladığı iddiaları valilik tarafından doğrulandı. İliç Cumhuriyet Başsavcılığı da olaya ilişkin soruşturma başlattı. Çevrede büyük kirliliğe neden olan Anagold Madencilik San. ve Tic. AŞ’ye en üst sınır olan 16 milyon 441 bin TL idari para cezası uygulandı.

‘SUYA KARIŞMADI’ İDDİASI

Valilik tarafından yapılan açıklamada 20 metreküp sızıntı tespit edildiği belirtilirken sızıntının akarsulara ulaşmadığı iddia edildi. Boru patlamasının ardından bölgeye giden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ve Trabzon’dan gelen ekipler bölgeden numune alarak “Sızıntının Fırat Havzası’na gözlemsel olarak ulaşmadığı tespit edilmiştir” açıklaması yaptı.