ABD insani yardım adı altında Güney Kafkasya'ya girecek

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) başkanı Samantha Power, Azerbaycan'ın Karabağ operasyonu sonrasındaki duruma dair konuştu.

ABD insani yardım adı altında Güney Kafkasya'ya girecek

Dün Reuters’te çıkan bir haberde, ABD’nin, Azerbaycan’ın geçen hafta Dağlık Karabağ’ın kontrolünü geri alması sonrasında, ABD’nin krize yönelik insani müdahalesini koordine etmek için Güney Kafkasya bölgesinde bir Afet Yardım Müdahale Ekibi görevlendirdiğini açıklayacağı yer aldı.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) başkanı Samantha Power, bildirilen ekibin durumu değerlendireceğini, yardımı artırmak için öncelikli ihtiyaçları belirleyeceğini ve acil ihtiyaç duyulan yardımı sağlamak için ortaklarla birlikte çalışacağını söyledi.

Power, açıklamasında, “ABD, Dağlık Karabağ’daki savunmasız halkların ve Ermenistan’a kaçan 50.000’den fazla kişinin güvenliği konusunda derin endişe duymaktadır” dedi. Açıklamanın devamında Power, Washington’un Ermenistan’la dayanışma içinde olacağını ve bilinmeyen sayıda kişinin yaralandığı, tahliye edilmesi gerektiği ya da yiyecek ve diğer temel ihtiyaçlardan yoksun olduğu yönündeki raporların ortasında, uluslararası toplumun Karabağ’a erişim sağlamasının şart olduğunu söyledi.

Bu açıklama, ABD’nin insani yardım adı altında Güney Kafkasya’ya girmenin yolunu yaptığı şeklinde yorumlanıyor.