Akkuyu Nükleer Santrali'nde işçiler yemekten zehirlendi: Sayının 6 bin olduğu iddia edildi

Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında çalışan işçiler, yemekten zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Zehirlenen işçi sayısının 6 bine yükseldiği öne sürüldü.

Akkuyu Nükleer Santrali'nde işçiler yemekten zehirlendi: Sayının 6 bin olduğu iddia edildi

Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında zehirlenen işçilerin sayısının 6 bine yükseldiği iddia edildi.

Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında çalışan işçiler yemekten zehirlendi. Alınan bilgilere göre  verilen tavuk yemeği ardından zehirlenen işçilerden yaklaşık 250 kişinin Silifke Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığı öğrenildi.

HASTANELER DOLUP TAŞIYOR

Manifesto‘ya konuşan bir Akkuyu Nükleer Santral işçisi, “Hastaneler Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında çalışan işçilerle dolup taşıyor. Ambulans yetersizliğinden kaynaklı hasta işçilerin yerlerde yattığına şahit oldum. Bu sabah 37 işçi arkadaşımızın durumu kritikti. İşçiler hastanelere gittiklerinde serum verilip ilaç yazıldıktan sonra gönderiliyor. Şirket raporları kendi revirinde vermek istiyor. Olayın ilk günü çalışanlar rapor alsa dahi bugün karşılaştığım bir olayı anlatmalıyım. Ekip arkadaşlarımdan biri kendini kötü hissettiği için rapor almak istedi fakat verilmedi. Kendisi kaynakçı, zeminden yüksek yerlerde çalışıyor. Bu durumun kendisi çok tehlikeli. Öğlen yemeğini kaldırdılar artık yalnızca sabah kahvaltı çıkıyor. Burada zehirlenme vakasının yemekten olmadığını sudan kaynaklandığına dair söylentiler yaymaya başladılar.”dedi.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA GELDİ

Akkuyu Nükleer tarafından yapılan açıklamada, zehirlendikten sonra ilk tıbbi müdahalenin yapıldığı işçi sayısı 925 olarak belirtildi, bu işçilerden 126’sının Silifke Devlet Hastanesi’ne sevk edildiği kaydedildi.

Açıklamada “14 Eylül 2023 Perşembe günü, yüklenici firma çalışanları gıda zehirlenmesi belirtileriyle Akkuyu NGS’nin sağlık merkezlerine başvurmuştur. Akkuyu NGS sağlık hizmetleri tarafından 925 işçiye ilk tıbbi müdahalede bulunulmuş, 126 işçi ise Silifke Devlet Hastanesi’ne yönlendirilmiş ve işçilerden hiçbirinin durumunun ağır olmadığı tespit edilmiştir” denildi.

Tesisteki yemek hizmetlerinin Türk taşeron firmaları tarafından yapıldığı belirtilen açıklamada “Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin iş güvenliği uzmanları ve sağlık çalışanları, gıda dağıtım noktaları ve gıda numunelerinin denetimini gerçekleştirmektedir. Akkuyu NGS inşaat sahasında sağlık personelinin bu denetim için fazla mesai yapması uygun görülmüştür” ifadesine yer verildi.

YEMEKLERDEN BÖCEK ÇIKIYOR

Şikayet Var adlı sitede yer alan bir şikayette, bir Nükleer santral işçisi geçtiğimiz sene yemeklerin koktuğu hatta içinden böcek çıktığına dair bir şikayeti yer alıyor.

 

 

TANER YEMEK’İ, CENGİZ İNŞAAT’A YAKINLIĞI İLE BİLİYORUZ

Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı’nın catering hizmetini yürüten Taner Yemek’in hali hazırda Cengiz İnşaat yakın olduğu Akkuyu işçileri tarafından iddia edildi. İlgili şirketin kendi internet sitesinde bulunan tanıtım filmindeki referanslar bölümünde ICA, MAKYOL, LİMAK gibi şirketlerin ardı ardına sıralanması dikkatleri çekti.