Erdoğan'ın koruma ordusu rekor kırdı: İki ayda 168 milyon TL!

Türkiye'de yoksulluk ve hayat pahalılığı artarken, Erdoğan'ın koruma ordusu için yapılan harcamalar rekor seviyede.

Erdoğan'ın koruma ordusu rekor kırdı: İki ayda 168 milyon TL!

Halk yoksullukla boğuşurken, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koruma ordusu için yapılan harcamaların rekor seviyelere çıktığı ortaya çıktı. İlk iki ayda tam 168 milyon TL harcanan para, yaklaşık 20 bin asgari ücretlinin bir aylık maaşına denk geliyor.

Türk polisinin mali tablolarına göre, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesinin korunması için yapılan harcama geçen yıla göre iki kat artarak, 2023 yılının ilk iki ayında 168 milyon 761 bin TL’yi (yaklaşık olarak 20 milyon dolar) buldu. Günlük harcama miktarı ise yaklaşık 2,8 milyon TL’ye (yaklaşık olarak 330 bin dolar) denk geliyor. Bu harcamalar, Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı’nın harcamalarının üzerinde bir rakam olarak dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanlığı Koruma Dairesi Başkanlığı’nın görevleri arasında, Erdoğan ve ailesinin güvenliğinin yanı sıra tüm Cumhurbaşkanlığı binalarının ve tesislerinin korunması yer alıyor. Koruma personelinin sayısı ve kullanılan araçların sayısı bilinmiyor ve sık sık trafik sıkışıklığına neden oluyor.

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEYE AZ PARA

BirGün’den İsmail Arı’ın haberine göre: Korumalar için yapılan günlük ve aylık harcamalar da adeta dudak uçuklatacak türden. Erdoğan’ın koruma ordusu için yapılan günlük harcama da yaklaşık 2,8 milyon TL’ye denk geliyor. Bu yılın iki ayında yapılan Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın 29 milyon 83 bin TL’lik harcaması ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı’nın 37 milyon 902 bin TL’lik da Cumhurbaşkanlığı korumaları için harcanan paranın gerisinde kaldı. Ayrıca TBMM Koruma Daire Başkanlığı’nın da bu yılın ilk iki ayında tam 56 milyon 201 bin TL harcandığı açıklandı.

Cumhurbaşkanlığı Koruma Dairesi Başkanlığı’nın görev tanımı ise şu şekilde ifade ediliyor: “Cumhurbaşkanlığı Koruma Dairesi Başkanlığı, Cumhurbaşkanı ve aile bireylerinin can güvenliği ve saygınlığı başta olmak üzere konut, çalışma yeri, her türlü ulaşım vasıtası ile intikali esnasında, yakın koruma hizmetlerinden sorumludur. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı’na ait tüm yerleşkelerin ve Cumhurbaşkanı’nın bulunduğu her türlü bina ve tesisin güvenliğini sağlamakla görevlidir.”

KAÇ KORUMA OLDUĞU SAKLANIYOR

Erdoğan’ı ve Saray’ı koruyan koruma sayısı da yıllardır sır gibi saklanıyor. Milletvekillerinin “Sarayları ve Erdoğan’ı kaç koruma koruyor?” sorularına bugüne kadar hiç yanıt verilmedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Cumhurbaşkanlığı’nda görevli kaç koruma var?” sorusuna ise “Herhangi bir güvenlik zafiyeti oluşturulmayacak şekilde, yeteri kadar personel ve teçhizatla yerine getirilmektedir” yanıtını vermişti.

Öte yandan Erdoğan’ın yüzlerce araçlık konvoyu hep gündemde oldu. Erdoğan’ın konvoyunu helikopterler de korurken, gezdiği şehirlerde hayat ve trafik kilitlendi, yurttaşlar saatlerce trafikte bekletildi.