İsveç'in NATO üyeliği tasarısı TBMM Dışişleri Komisyonu'nda AKP, MHP ve CHP'nin oylarıyla geçti

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu'nda İsveç’in NATO'ya üyeliği onaylandı.

İsveç'in NATO üyeliği tasarısı TBMM Dışişleri Komisyonu'nda AKP, MHP ve CHP'nin oylarıyla geçti

SON DAKİKA HABERİ:

İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün onaylanmasına ilişkin kanun teklifi Meclis Dışişleri Komisyonu tarafından kabul edildi. Teklife AK Parti, MHP ve CHP evet oyu verirken, Saadet Partisi ve İYİ Parti hayır oyu verdi. DEM Parti ise oylamaya katılmadı.

TBMM Dışişleri Komisyonu, AKP’nin 13, MHP’nin 2, CHP’nin 6, DEM Parti’nin 3, İYİ Parti’nin 2 ve Saadet Partisi’nin 1 üyesi olmak üzere 27 milletvekilinin katılımından oluşuyor. Bu aritmetik bakımından AKP, Cumhur İttifakı ortağı MHP’nin destek vermesiyle birlikte Komisyon’da her kararı oy çokluğuyla alabiliyor.

—–

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO üyeliğini, Türkiye’nin ABD’den F-16 savaş uçağı satın alma talebi ile ilişkilendirmesinden kısa bir süre sonra kanun teklifi TBMM’ye sevk edildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu’nun bugün İsveç’in NATO’ya üyeliğini görüşeceği öğrenildi.

Toplantı genelinde, uluslararası anlaşmaların uygun bulunmasına dair 10 kanun teklifi ele alınacak. Gündemin 10. sırasında, İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi de yer alıyor.

TBMM ONAYI VE ABD’DEN F-16 ALIMI

Erdoğan, bu ay başında yaptığı bir açıklamada ise Ankara’nın İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanması konusunda TBMM ve ABD Kongresi’nin eş zamanlı hareket etmesini istedi. Erdoğan ayrıca Kanada ile diğer NATO müttefiklerinin Türkiye’ye uygulanan silah ambargolarını kaldırmasını talep etti. Türkiye, mevcut filosunu modernize etmek için ABD’den 40 yeni F-16 savaş uçağı ve kiti satın almak istiyor.

16 KASIM’DA BAŞLAYAN GÖRÜŞMELER ERTELENMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İsveç’in üyeliğinin onaylanmasına ilişkin tasarıyı Ekim ayında parlamentoya sundu. TBMM Dışişleri Komisyonu, tasarıyı ilk kez 16 Kasım’da görüşmeye başladı. Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin ardından AKP milletvekillerinin kabul edilen önergesiyle müzakerelerin ertelenmesi kararı alındı. Önergede, “Görüşülmekte olan konunun açıklığa kavuşmaması ve müzakerelerin yeterince olgunlaşmaması nedeniyle teklifin maddelerine geçilmemesi ve sonlandırılması” ifadeleri yer aldı.

Tasarının onay için TBMM’de oylamaya sunulmadan önce Dışişleri Komisyonu tarafından onaylanması gerekiyor. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tasarıyı imzalayarak süreci tamamlamış olacak.