Kartonsan'da 108 gün süren grev, örgütlü mücadele ile kazanımla sonuçlandı

Kartonsan fabrikasında 108 gün süren grev işçilerin zaferiyle sonuçlandı. Selüloz-İş Sendikası ile fabrika yönetimi arasında imzalanan anlaşmaya göre işçilerin ücretleri ve sosyal hakları iyileştirildi. İşçiler, örgütlü mücadeleyle haklarını aldıklarını söylediler

Kartonsan'da 108 gün süren grev, örgütlü mücadele ile kazanımla sonuçlandı

Kartonsan’da Selüloz İş Sendikası’nın 108 gün süren grevi sona erdi ve anlaşma sağlandı. Buna göre, en düşük ücret 20 bin 115 TL’ye, ortalama ücret 22 bin 370 TL’ye, en yüksek ücret de 28 bin TL’ye çıkarıldı. Ayrıca sosyal yardımlara yüzde 100 ile yüzde 120 arasında artış yapıldı ve mevcut 300 TL olan gıda çeki 6 bin TL’ye yükseltildi. Grev, örgütlü mücadelenin önemini bir kez daha gösterdi ve sendika yetkilileri, bu sürecin örgütlü mücadelenin direngenliğini ve peşini bırakmamanın önemini vurguladı.

ÖRGÜTLÜ ŞEKİLDE MÜCADELE KAZANDIRDI

Anlaşma sonucu 1 Mart 2023 itibariyle en düşük ücret 20 bin 115 TL’ye, ortalama ücret 22 bin 370 T’ye ve en yüksek ücret de 28 bin TL’ye çıkarıldı. Fabrika yönetimiyle 4’üncü 6 ay TÜFE +1.250 TL ve 3’üncü 6 ay da TÜFE+1.250 TL üzerinde zamma anlaşılırken sosyal yardımlara yüzde 100 ile yüzde 120 arasında artış geldi. Mevcutta 300 lira olan gıda çeki 6 bin TL’ye çıktı. Promosyonların en kısa sürede yatırılacağı belirtilirken işçiler, 10 Nisan itibariyle işbaşı yapacak.

Selüloz İş Sendika Uzmanı Aykut Günel, grevin 108 gün sürdüğünü hatırlatarak şunları ifade etti: “Bu grev başlamadan önce Türkiye’deki durumu düşündüğümüz zaman Bekaert grevi gibi, memlekette ciddi bir hareketlilik vardı. Bu hareketliliğin içinde greve çıktık. Bu sürede depremin yaşanması ve seçim süreciyle insanlar gözlerini buradan çevirmişti. Bu bizi zorladı ama bu süreç örgütlü mücadelenin direngenliğin ve bu işin peşini bırakmamanın önemini gösterdi. 108 günlük grevin kazanımı ücret noktasında 6 bin lira oldu. Aslında bu süreci birlikte yürütmemizle grevin toplumsallaşmasını sağladık. Deprem ve seçime kadar herkes Kartonsan grevini konuşuyordu. Ama iyi bir sözleşmeyle bu grevi kazanımla taçlandırmış olduk.”

BÖYLE GİDERSE BU ZAM DA ERİYECEK

Kartonsan Selüloz İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Tuncay Kabaloğlu ise 108 günü bitirdiklerini hatırlatırken yarın işbaşı yapacaklarını söyledi. Son derece mutlu olduklarını söyleyen Kabaloğlu, şunları dile getirdi: “Bir an önce üretmeyi bekliyoruz. Kazanarak girdiğimizi sonuna kadar hissediyoruz. Brüt ücretimizle Kocaeli’ndeki neredeyse bütün fabrikaların üstüne çıktık. 108 günün meyvesini topladık. Herhangi bir memnuniyetsizlik yok. Bu greve çıkmaya karar vermeseydik açlık ve yoksulluk yaşayacaktık. Bu para alındı ama ülkenin enflasyonist ortamdan bir an önce kurtulması lazım. Ülkenin başına daha liyakatli insanların gelmesi lazım. Çünkü bu para bile böyle giderse 1 sene sonra bile ezilebiliriz. Artık bahar gelsin.”