Sermaye kimin Cumhuriyeti'ni kutluyor?

1980 darbesi ve sonrasında uygulanan neo-liberal politikalarla birlikte güçlenen sermaye grupları, aslında 29 Ekim’in bütün ilerici kavramlarının tasfiye edilmesini cumhuriyet kavramını kullanarak kutluyorlar.

Sermaye kimin Cumhuriyeti'ni kutluyor?

Cumhuriyet’in 100.yılına sayılı günler kala medyada ve kamuoyunda cumhuriyet temalı birçok kutlama mesajı ve içerikleri yayınlandı. Bu kutlama mesajlarının çoğunluğunu ise sermaye grupları oluşturmakta. Sermaye her konu başlığında olduğu gibi cumhuriyet gündeminde de kavramların içi boşaltarak salt bir kutlama havası estiriyor. Cumhuriyet kazanımlarının birçoğunun tasfiye edildiği ülkemizde sermayenin kutlama sebebi halkın cumhuriyeti değil kendi cumhuriyetlerinin olmasıdır.

1980 darbesi ve sonrasında uygulanan neo-liberal politikalarla birlikte güçlenen sermaye grupları, aslında 29 Ekim’in bütün ilerici kavramlarının tasfiye edilmesini cumhuriyet kavramını kullanarak kutluyorlar.

KOÇ HOLDİNG LOGOSUNU DEĞİŞTİRDİ

Cumhuriyet’in 100.yılıyla ilgili yapılan birçok reklam aslında sermayenin hangi cumhuriyeti kutladığını gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde Koç Holding logosunu “Çok Yaşa Cumhuriyet” olarak değiştirdi. Birçok biboard’da bu paylaşımı yapan Koç Holding halkın ilerici kavramlarının bulunduğu cumhuriyet tasfiye edilirken bu politikalara destek olmuştu. Kutladıkları cumhuriyet ise kendi sermayelerinin cumhuriyeti. Bunun en büyük kanıtı ise TÜPRAŞ’ın özelleştirilip Koç Holding’in tekeline alınması. Neo-liberal politikalarla beraber özelleştirilen birçok devlet kurumu gibi TÜPRAŞ da sermayemin boyunduruğuna verilmiş, kamu kaynaklarının bir bir söndürülmesinin önü açılmıştı. Tüm bunlar dikkate alındığında Koç Holding gibi bir sermaye kuruluşunun halkın ilerici kavramlarını benimseyip kutlaması beklenemez. Kutladıkları Cumhuriyet sermayenin cumhuriyeti.

BOYNER’DEN VİDEOLU MESAJ

Cumhuriyet’i kutlama yarışması hızla devam ederken Boyner de geri kalmadı. “Cumhuriyet, Cumhuriyet gibi yaşanmak ister” mesajıyla bir video yayınlayan Boyner Grup, salt bir kutlamayla her zamanki gibi halkın gözünü boyamaya çalışıyor. Yıktıkları, tasfiye ettikleri ilerici kavramları savunmuyorlar. Tek dertleri ise cumhuriyeti kullanarak neo-liberal politikalarını korumak.

KAPİTALİZMİN SEMBOLÜ MCDONALDS VE STARBUCKS

McDonalds yemek firması dünyada kapitalizmin sembollerinden biri olarak görülüyor. Türkiye’de de sermayesini güçlendiren bu firma da cumhuriyet kutlama mesajları yayınlıyor. Halkın ekonomik sıkıntılarının gittikçe arttığı günümüz Türkiye’sinde fahiş fiyatlarla sağlıksız yiyecek sunan bu firmanın cumhuriyeti kutlaması içi boş slogandan öteye gidemiyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çalışanlarını sendika hakkından mahrum bırakmakta çekinmeyen Starbucks da 100.yıl kutlamalarını es geçmedi. Meşhur karton bardaklarını 100.yıl temalı hale getiren Starbucks’ın da cumhuriyeti kutlama gibi bir derdi yok. Starbucks firması geçtiğimiz günlerde İsrail’e de destek çıkan mesajlar yayınlamış, çalışanlarına baskı kurmuştu.

SABANCI’DAN DA VİDEO

Türkiye’de sermayenin başını çeken yapılardan olan Sabancı Holding de halkın aklıyla alay etmeye devam ediyor. Cumhuriyet’i sahiplendiğini iddia eden bu firma, her sermaye grubunun yaptığı gibi birçok gerici politikaya imza atmıştı. Özelleştirmelerle birlikte kar oranlarını arşa çıkaran, Cumhuriyet’in kazanımları teker teker tasfiye edilirken ses çıkarmayıp destek olan Sabancı Holding içi boş kutlama mesajları yayınlamaktan öteye gidemiyor. “Başka Cumhuriyet Yok” mesajıyla paylaşımlar da bulunan holding düşüncesini açıkça belli ediyor. Vermek istedikleri mesaj ise “Sermaye Cumhuriyeti’nden başka Cumhuriyet Yok”.