Avukatlar Sendikası'ndan 'deprem' açıklaması

Avukatlar Sendikası, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerin birinci yıl dönümünde bir açıklama yayımladı.

Avukatlar Sendikası'ndan 'deprem' açıklaması

Avukatlar Sendikası (AV-SEN) 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin birinci yılında bir açıklama yayımladı.

AV-SEN’den yapılan açıklamada depremde sorumluluğu bulunanların yargı organları tarafından aklandıklarına vurgu yapılarak “6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerin ardından, depremde sorumluluğu bulunan kişilerin açığa çıkarılması ve soruşturulmasına yönelik hukuk kurumları ile birlikte bir başvurumuz olmuştu. Kilis Cumhuriyet Başsavcılığı ise bu başvurumuza “Soruşturma Yapılmasına Yer Olmadığı” kararı verdi” denildi.

Depremde hayatını kaybeden yurttaşların unutulmadığını belirtilen açıklamada sorumluların affedilmeyeceği ifade edildi.

Avukatlar Sendikası’ndan yapılan açıklama şu şekilde:

Unutmayacağız, Affetmeyeceğiz

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 ilimizi doğrudan etkileyen depremlerin üzerinden tam bir yıl geçti. Milyonlarca yurttaşımızın hayatının doğrudan etkilendiği depremler, başta merkezi ve yerel yöneticiler olmak üzere, sorumluların ihmalleri sonucu bir felakete dönüştü ve acı tabloyu ortaya çıkardı. Elli binden fazla yurttaşımız depremde hayatını kaybederken hala bulunamayan cesetler ve sayısı tam bilinmeyen ölülerimiz gerçeğiyle karşı karşıyayız.

6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerin ardından, depremde sorumluluğu bulunan kişilerin açığa çıkarılması ve soruşturulmasına yönelik hukuk kurumları ile birlikte bir başvurumuz olmuştu. Kilis Cumhuriyet Başsavcılığı ise bu başvurumuza “Soruşturma Yapılmasına Yer Olmadığı” kararı verdi. Bu karara ilişkin yapmış olduğumuz itirazımız da yine reddedildi. Böylece, depremde sorumluluğu bulunan kişilerin yargı yoluyla aklanmalarına da hep birlikte şahit olduk. Bu kişilerin bazılarının, gerçekleşecek yerel seçimler için yeniden aday yapılmaları ise halkımızın acılarıyla alay etmek dışında bir anlam taşımamaktadır.

Avukatlar Sendikası olarak depremde hayatını kaybeden yurttaşlarımızı saygıyla anarken sorumluların açığa çıkarılması talebimizi bir kez daha yineliyoruz. Doğal afeti felakete dönüştüren, “kader, fıtrat” diyerek sorumluluklarının üzerini örten, deprem bölgesine yapılacak hizmetleri bir seçim malzemesi haline getirenleri de unutmadığımızı ifade ediyoruz.

Depremzede yurttaşlarımızı unutmadık, sorumluları ise affetmeyeceğiz!