Fabrikalarda grev için son çağrı!

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş de grev kararı aldı.

Fabrikalarda grev için son çağrı!

Toplu sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sona ermesinin ardından, Birleşik Metal-İş üyeleri 19 Ocak’ta tüm Türkiye’de greve gitmeye hazırlanıyor. Öte yandan, Türk Metal Sendikası’na üye olan işçiler, fabrikalarda uyarı eylemlerine başladılar.

BirGün’de yer alan habere göre: Kocaeli Gölcük’teki Ford Otosan fabrikası ve İstanbul Sancaktepe’deki depoda çalışan işçiler, Türkiye Metal Sanayicileri İşverenleri Sendikası’nın (MESS) uzlaşmaz tutumunu protesto etmek için eylem yaptılar. Gölcük fabrikasında çalışan Türk Metal Sendikası üyesi işçiler, dün vardiya girişi ve çıkışında ıslık çalarak ve alkışlayarak eylem yaptılar. Ford Otosan’ın Sancaktepe deposunda çalışan işçiler ise MESS’in dayatmalarına karşı 20 dakikalık bir iş bırakma eylemi gerçekleştirdiler.

Bu arada, metal sektöründe çalışan bir grup işçi, dün bir açıklama yayımladı. “Patronlara son çağrımız” başlıklı açıklamada, “Bizler, kâr ve ihracat rekorları kıran şirketlerde çalışan ama açlık sınırının altında ücretlerle ve ayrıca insanlık dışı koşullarda çalışmaya zorlanan işçiler olarak ‘Artık yeter’ diyoruz. İş kolunda örgütlü tüm metal işçisi kardeşlerimize çağrımızdır! Yoksulluk sınırının üzerinde insan onuruna yaraşır bir ücret, insanca çalışma koşulları için birleşmekten ve birlikte mücadele etmekten başka şansımız yok.” ifadelerine yer verildi. Türk Metal Sendikası’na da uyarılarda bulunan işçiler, “Türk Metal bürokrasisinin geçmiş pratiği ortadadır. Her dönem aynı senaryo devreye sokulmuş, sözleşmede uyuşmazlık tutulmuş, grev kararı alınmış, bir gece ansızın da sözleşme biz işçileri sefalete mahkum edecek şekilde patronlar lehine sonuçlandırılmıştır. Bu dönem bu senaryonun oynanmasına izin vermeyecek, tüm oyunlarınızı bozacağız.” dedi.

Metal sektöründe toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı. Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası’nın ardından DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş de grev kararı aldı. Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, 19, 23 ve 24 Ocak tarihlerinde 15 işletmeye bağlı 37 fabrikada greve çıkacaklar. Metal işçileri, 19 Ocak’ta 9 işletmeye bağlı 26 fabrikada, 23 Ocak’ta 3 işletmeye bağlı 6 fabrikada, 24 Ocak’ta ise 3 işletmeye bağlı 5 fabrikada iş bırakacaklar.