Laiklik ihlallerini tek tek yazıyoruz: Gericilik hız kesmeden devam ediyor! (1-15 Ocak 2024)

AKP iktidarının İsrail ile ticareti devam ederken Gazze'ye destek kılıfı altında hız kazanan gericilik faaliyetleri 2024 yılının ilk günlerinde de siyasetten toplumsal yaşama, devlet kurumlarından diğer toplumsal örgütlenmelere kadar hız kesmeden devam ediyor.

Laiklik ihlallerini tek tek yazıyoruz: Gericilik hız kesmeden devam ediyor! (1-15 Ocak 2024)

Yurtsever Haber Portalı olarak bundan böyle haftalık olarak ülkemizde yaşanan laiklik karşıtı olaylara sitemizde yer vereceğiz. Bugün ilkini yayınladığımız haber bundan sonra haftalık olarak her Pazartesi günü yayınlanmış olacak.

Hilafet ve şeriat çağrıları ile başlayan 2024 yılının ilk iki haftası gericiliğin hız kesmeden adım attığına dair onlarca örnekle dolu. Bir yandan tarikatlar ve cemaatlerin yaptıkları, diğer yandan toplumsal hayatta ve devlet düzeyinde yaşananlar önümüzdeki dönem laiklik mücadelesinin büyük önem taşıdığını bir kere daha herkese hatırlatır nitelikte.

1 -15 Ocak 2024 tarihleri arasında yaşanan ve öne çıkan başlıklar şu şekilde:

01.01.2024: AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) öncülüğünde iktidara yakın derneklerin bir araya geldiği İstanbul’da Filistin için düzenlenen yürüyüşte hilafet bayrakları açıldı. Yürüyüşe katılan ve Hizbu’t Tahrir adı verilen terör örgütü ile bağlantılı olduğu bilenen dergi çevreleri ve sosyal medya hesapları açıktan şeriat ve hilafet çağrısında bulundu.

02.01.2024: Anıtkabir’de, şeriat çağrısı yapan bir kişi, “Kahrolsun Cumhuriyet‘e şeriat gelecek” şeklinde slogan attı. Yurttaşların tepki gösterdiği şahsın gözaltına alındığı öğrenildi. Yaşanan olayda gözaltına alınan şahıs çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

02.01.2024: Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, çalışanlarına dağıttığı ve resmi internet sitesi üzerinden de PDF’sine ulaşılabilen “Aile ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular” isimli kitapta tüp bebek tedavisi, rahim nakli, cinsel ilişkide rıza üzerine aktarılanlar “Ailede Mahremiyet ve Özel Hayat” başlığı altında ele alındı. Kitapta “Tecavüz ve istenmeyen gebelik gibi durumları engellemek için zihinsel engelli kız çocuğunu kısırlaştırmak caiz midir” sorusuna “Allah’ın yarattığı fıtrat yasaklanmıştır” yanıtı verildi. Kitapta, bir kadının eşinin cinsel ilişki talebine “çok önemli bir mazeret ve engel olmadığı” sürece karşılık vermesi gerektiği belirtildi. Diyanet İşleri Başkanlığı, kürtajı “yaşam hakkına tecavüz” olarak tanımlayarak, hamilelikle birlikte çocuğun alınmasını yasakladı. Doğum kontrolünde ise sağlığa zarar vermeyen yöntemlere izin verildi. Kitapta, fakirlik nedeniyle çocuk öldürmenin hayatiyet hakkına tecavüz olduğu vurgulandı.

02.01.2024: İslamcı yazar Ali Rıza Demircan twitter hesabından “’Türkiye laiktir laik kalacak’ demek, emperyalistler lehine kurulan bu kâfir düzen yaşatılacak demektir. Evet Türkiye düzeni laiktir ama laik kalmayacaktır inşallah” açıklamasında bulundu.

03.01.2024: AKP’li Üsküdar Belediyesi, Gazze için tarikatları bir araya getirdi. Belediye tarafından düzenlenen kermesin bileşenleri arasında Erenköy, Menzil ve Nur cemaati gibi cemaatlerle bağlantılı dernek ve vakıflar yer aldı.

04.01.2024: BBP lideri Mustafa Destici hilafet bayrağı açtı. İstanbul’da tevhid bayrağı taşıyan bir kişinin saldırıya uğramasıyla ilgili açıklama yapan Destici, tevhid bayrağına sahip çıkarak, siyasilerin bu olayı değerlendirmesini istedi ve milleti ayrıştırmamak gerektiğini vurguladı.

05.01.2024: İstanbul’da bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Halidiye İlim Yayma Kuran Kursu’nun bahçesindeki barakada önceki gün yangın çıktı. Kursta yatılı kalan 25 kişi, yangın nedeniyle kendi imkânlarıyla dışarı çıkabildi. Kuran kursunun ruhsatsız olduğu açığa çıktı.

05.01.2024: İzmir’in Bornova İlçesinde bulunan Muharrem Candaş Ortaokulu’na giden ve kendilerini TÜGVA yetkilisi olarak tanıtan kişiler, öğrencilere umre ziyareti vaat etti. Ders saatleri sırasında okul yönetiminin izniyle sınıflara girerek öğrencilere TÜGVA’nın 28 Nisan 2024 tarihinde yapılacak olan “Türkiye’nin Kitap Kurtları Yarışıyor” isimli kitap okuma yarışmasının tanıtımını yapan TÜGVA’cılar öğrencilere yarışma sonunda birinci olan öğrencinin umreye götürüleceğini söyledi.

05.01.2024: Diyanet İşleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Dersim’deki liselerde Kudüs sunumları düzenlenmeye başladı.

06.01.2024: Âlimler ve Medreseler Birliği, Filistin Âlimler Birliği, Hizbu’t Tahrir ve Peygamber Sevdalıları Platformu, Hamas’ın silahlı kolu İzzeddin el Kassam Tugayları’nın kurucularından ve İsrail tarafından öldürülen Salih el-Aruri için gıyabi cenaze namazı kıldırdı. Namaz için toplanan grup, tekbir çekip tevhit bayrağı taşıdı.

07.01.2024: İHH İnsani Yardım Vakfı’nın düzenlediği Filistin yürüyüşünde hilafet ve tevhid bayrakları açıldı.

07.01.2024: Bursa’daki jandarma astsubay okulunda Menzil’e yakın bazı öğrencilerin namaz kılma gerekçesiyle eğitime katılmadığı ileri sürüldü. Komutanların da bu duruma göz yumduğu belirtildi.

07.01.2024: Bakanlık müfettişlerinin hazırladığı raporda, şu anda başka bir okulda öğretmenlik yapan Murat Yıldırım’ın müdürlük döneminde öğretmenlere mobbing uyguladığı, kadın öğretmenlere ise cinsiyetçi ifadeler kullandığı belirtildi. Rapora göre, Kuranı kerim derslerine kadın öğretmenin girmesini istemeyen Yıldırım, “özel günlerinin” buna uygun olmadığını söyledi. Ancak bu iddiaya yönelik yapılan inceleme sonunda Yıldırım’a yalnızca ‘uyarı’ cezası verildi. Adli, idari ve mali yönden ise herhangi bir işlem yapılmadı.

07.01.2024: MEB, “Ufka Yolculuk” bilgi yarışması için yine okulların kapısını açtı. Nakşibendilere yakın Server Yaşam Vakfı’nın düzenleyeceği yarışmanın kitaplarının ve broşürlerinin okullarda dağıtıldığı öğrenildi.

07.01.2024: İsmailağa Cemaati’nin, Bursa’nın Osmangazi ilçesi Çeltik Mahallesi’nde “Mahmud Efendi Külliyesi” adı altında inşa ettiği devasa külliyenin kaçak olduğu ortaya çıktı. Külliyede her biri 6 katlı olan dört bina yer alıyor. 11 bin metrekarelik tarım arazisi üresine kaçak olarak yapılan külliyede, Arapça medresesi, hafızlık medresesi ve sıbyan medresesinin yer alacağı belirtildi. İsmailağa’ya bağlı Soğanlı İkizler Fatih Hizmet Vakfı tarafından yapılan inşaata AKP’li Osmangazi Belediyesi tarafından göz yumuluyor.

08.01.2024: HÜDA PAR’ın Batman’da düzenlediği “Selahhadin’in torunları Gazze için yürüyor” programında yeşil ve kırmızı renkli tevhit bayrakları ile Ebu Ubeyde kostümlü kişiler yer aldı. Yürüyüşte tevhit bayrakları açıldı.

08.01.2024: Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, İstanbul’da bir grubun metroda Tevhid bayrağı açarak yolculuk yaptığı görüldü. Tevhid bayrağı açılmasına tepki gösteren yolcu ile tartışan grup, ”Gençleri provoke edemezsin bu bayrağı istediğim yerde açarım” sözlerini kullandı.

08.01.2024: Bayburt Devlet Hastanesi’nde sağlık sorunları sebebiyle abdest alamayan hastalar için hastane odasına “Teyemmüm Taşı” konuldu.

09.01.2024: Tarikat ve cemaatler tarafından hedef gösterilmesinin ardından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından program durdurma cezası verilen Fox TV’nin Kızıl Goncalar dizisi hakkındaki karar mahkeme tarafından da onandı. Dizinin 3. bölümü yayımlanmadı.

10.01.2024: Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından Üsküdar Bağlarbaşı Kongre Merkezi’nde saat 13.00’da “Dünden bugüne Filistin” paneli düzenlendi. Panel öncesi okul müdürlüklerine bu akşam gönderilen yazıda tüm lise müdürlüklerinin panele katılımının zorunlu tutulduğu belirtildi.

10.01.2024: Terör örgütü Hizbullah’la bağlantılı olduğu belirtilen HÜDA PAR, yerel seçimde üç büyükşehirde Cumhur İttifakı’nın adaylarını destekleyeceğini açıkladı.

11.01.2024: Mersin’de Hüseyin Polat Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda müdür Uğurcan Göçer, kılık kıyafet yönetmeliğini gerekçe göstererek bir kadın öğretmene yüksek topuklu ayakkabı ve dizüstü etek giydiği için ‘uyarı’ yazısı yazdı.

11.01.2024: ÇEDES Projesi kapsamında Muğla Dalaman’da, kaymakam ve belediye başkanının da katılacağı, “Sabah namazı programı” düzenleneceği ortaya çıktı. İlçe milli eğitim müdürlüğü, “Ulvi görev” olarak değerlendirdiği program kapsamında öğretmenlere, “Yoğun katılımın sağlanması bizler için ve sizler için de önemli. Bu konuda gerekli rehberlik çalışmalarımızı yarın itibarıyla yapın” talimatını gönderdi.

11.01.2024: HÜDA PAR, 2001 yılında Hizbullah tarafından öldürülen Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan cinayeti davasında Hizbullah üyeliğinden yargılanan Ali Bilmez’i Bismil Belediye Başkanı adayı olarak gösterdi.

12.01.2024: Yargının yine tartışma yaratacak bir karar imza attığı ortaya çıktı. Selefi söylemlere sahip olduğu bilinen Kuran’a Hizmet Vakfı’nı sorumlusu Ayhan Şengüler hakkında evli olduğu kadını cinsel saldırıya maruz bıraktığı suçlamasıyla hazırlanan iddianameden iki buçuk yıl sonra dava açıldığı öğrenildi.

15.01.2024: Atatürk’ün anlatıldığı derslerin kapsamını daraltan MEB, tarih kitaplarına sene içerisinde hükümet tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na alternatif etkinlik olarak gerçekleştirilen Kut-ül Amare’ye de yer verdi. Demokrasi anlatımında 15 Temmuz vurgusu ile dikkat çeken MEB, 7. sınıftan itibaren de çocuklara cihat kavramını anlatacak. Ayrıca yeni müfredatta cihat kavramı birçok dersin “değerler” başlığı altında sayıldı.