Barzani'nin Peşmergeleri 'Rojava'ya girmek için bekliyor

"Rojava Peşmerge Güçleri"nin, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Suriye sınırında sınırında konuşlandığı iddia edildi.

Barzani'nin Peşmergeleri 'Rojava'ya girmek için bekliyor

Rûdaw’ın haberine göre, “Rojava Peşmerge Güçleri”nin, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Suriye sınırında sınırında konuşlandığı iddia edildi.

2012 yılında 400 Kürt, Suriye Ordusu’ndan firar ederek, Kürdistan Bölgesi’ne geçmişti. Rojavalı askerler Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı bünyesinde Zerevani (Özel Kuvvetler) tarafından eğitilerek, Rojava Peşmerge Güçleri oluşturulmuştu. Sözkonusu peşmergelerin sayısı giderek arttı ve zaman içinde 7 bine ulaştı.

Rûdaw, Rojava Peşmerge Güçleri’nin bir bölümünün, sıfır noktasındaki Rojava’nın Til Mişrif köyü sınırında konuşlandığını aktardı.

Sitede yer alan haberde, “Rojavalı peşmerge Şindar” diye sunulan bir kişi, 2013 yılında Suriye Ordusu’ndan ayrıldığını, daha önce askerliği bir zorunluluk olarak gördüklerini belirterek, “Şu anda toprağımızı ve bayrağımızı korumak için gönülden bu işi yapıyoruz. Rojava’ya dönerek şehirlerimizi korumak istiyoruz”dedi.

Türkiye ile Barzani ittifakı ‘Rojava’ya girecek mi?

Suriye Ulusal Kürt Konseyi’nin (ENKS) bünyesine aldığını açıkladığı peşmergeleri, Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve Demokratik Halk Hareketi (TEV-DEM) istemiyor.

Barzani’nin bu hamlesi, PYD ve YPG’nin başını çektiği Demokratik Suriye Güçleri’nin Tekşin Barajı’nı ele geçirip Menbiç kentine yöneldiğinin açıklanmasından sonra geldi. YPG’nin DSG ile birlikte, Türkiye’nin kırmızı çizgi olarak kabul ettiği “Fırat Nehri’nin batısına” geçmesi karşısında Barzani ile birlikte mi yanıt verilmek istendiği merak ediliyor.