Rusya ve ABD'den 'Rakka Operasyonu' açıklaması

Rakka şehrine dönük operasyonlar gerçekleşirken, Rusya ve ABD'den açıklamalar geldi.

Rusya ve ABD'den 'Rakka Operasyonu' açıklaması

2013 yılında ele geçirilmesi ardından IŞİD’in kalesi haline gelen Rakka şehrine dönük havadan ABD’nin, karadan ise PYD ve Suriye Demokratik Güçleri’nin öncülüğünde operasyonlar gerçekleşirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan ve ABD sözcüsü Albay Steve Warren’dan açıklamalar geldi.

“Irak şehri Musul gibi, Rakka’nın özgürleşmesi de, kuşkusuz anti-terör koalisyonunun amaçlarından bir tanesi” şeklinde konuşan Lavrov, Rus ve Amerikan askeri güçlerinin koordineli hareket etmesi halinde bu iki şehrin daha erken ele geçirilmesinin mümkün olabileceğini belirtti.

Reuters’in haberine göre, Lavrov açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Rus hava kuvvetlerinin ve Amerikan destekli koalisyon güçlerinin senkronize ve koordineli bir şekilde çalışarak karada teröristlerle gerçekten karşı karşıya gelenlere yardım etmeleri gerektiğine inanıyoruz.”

ABD askeri sözcülerinden Albay Steve Warren’ın AFP’ye yaptığı açıklamalarda Suriye Demokratik Güçleri’nin kuzeydeki kırsalı temizlemek için operasyonlara başlamasının Rakka üzerinde baskı yarattığını ve YPG’nin öncülük ettiği ABD destekli Suriye Demokratik Güçlerine, IŞİD’lilerin direnemediğini belirtti. Warren’a göre, Rakka şehrinde 3000 ile 5000 arasında IŞİD’li bulunuyor. Suriye Demokratik Güçleri’nin Rakka şehrine dönük operasyonlarını hava saldırılarıyla desteklemeye devam edeceklerini belirten Warren, bu desteğin sadece Rakka şehriyle de sınırlı kalmayacağını belirtti.